Az ellenzéki pártokat büntetik az egri szavazók a Fidesszel összejátszó képviselőik miatt

Nem tett jót az ellenzéki pártoknak Egerben, hogy az elmúlt egy évben számos képviselőjük rendszerszinten együttműködött a Fidesz-frakcióval.

Az Iránytű Intézet lapunk számára készített közvélemény-kutatása során március második hetében 1000 választókorú egri lakost kérdeztek meg.

Az eredmények több ponton is jelentősen eltérnek az országos erőviszonyoktól, s ennek a szakértő szerint a városi közéletben az elmúlt esztendőben tapasztalt sajátos jelenségek lehetnek a fő okai.

Egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson az összes megkérdezett 31 százaléka választaná a jelenlegi kormánypártokat. Második helyen áll a Mi Hazánk 8 százalékos eredménnyel. Őket követi az Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) és a DK 7-7 százalékkal. A Momentumra 6, a Jobbikra 4, az LMP-re és az MSZP-re 2-2 százalék voksolna, míg a Márki-Zay Péter új formációja, a Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN) 1 százalékos tábort tudhat maga mögött. A Párbeszéd és a Nép Pártján érdemben nem mérhető Egerben. A bizonytalanok, a válaszmegtagadók és a biztosan nem szavazók együttesen ugyanakkora, 3 31 százalékos részt tesznek ki, mint a Fidesz-KDNP szavazói – derül ki a kutatásból.

Még érdekesebben alakul az erősorrend a pártot választani tudó egriek között:

45 százalékuk választaná a jelenlegi kormánypártokat, a második helyen pedig a Mi Hazánk és az MKKP osztozik 11-11 százalékkal.

A DK 10, a Momentum 9, a Jobbik 6, az LMP és az MSZP 3-3, az MMN 2, míg a Nép Pártján és a Párbeszéd 1-1 százaléknyi biztos pártválasztót tudhat maga mögött a városban.

 

Ezek a számok jelentősen eltérnek attól, amit országosan tapasztalunk, vagy attól, amit korábban Egerben mértünk. Ennek fő oka pedig az elmúlt egy év helyi közéletének sajátos alakulása lehet

– mondta el apunknak Ember Zoltán Levente, az Iránytű Intézet ügyvezetője.

Egerben az elmúlt esztendőkben az ellenzék legalább olyan erős, de inkább erősebb volt, mint a Fidesz-KDNP.

Most azonban azt látjuk, hogy a tavalyi országgyűlési választási összefogás pártjai együttesen is jelentősen le vannak maradva a kormánypártok mögött.

Közben megizmosodott a Mi Hazánk és a Kutyapárt.

Számos alkalommal írtunk arról, hogy 2022 februárja óta a korábbi városvezetést 2019 őszén leváltó ellenzéki szövetség három képviselője, az MSZP-s Mirkóczki Zita, a momentumos Keresztes Zoltán és az LMP-s Komlósi Csaba rendre minden fontosabb kérdésben együtt szavaz a Fidesz-frakcióval. Az „egri minimumnak” elnevezett kollaboráció jegyében gyorsan leváltották az EVAT és leányvállalatai vezetését,

a pozíciókba pedig kölcsönösen beszavazták egymás jelöltjeit.

Az átigazolt „ellenzéki” képviselők ugyanilyen olajozott együttműködéssel szavazzák le Oroján Sándor frakciójával karöltve a városvezetés szinte minden javaslatát.

A Banánhéj-frakció, és ami mögötte van

 

A jelek szerint az egri ellenzéki választók a Fidesszel együttműködő képviselők pártjait is büntetik. Ugyanakkor az a két nem kormánypárti erő, a Mi Hazánk és a Kutyapárt, amelyek nagyobb részt, vagy teljesen kimaradtak a közgyűlési perpatvarból erősödni tudtak

– mutat rá Ember Zoltán Levente.

Facebook
Email