Döntött a Közgyűlés: nem létesülhet munkásszálló Egerben

A testület egyhangúlag fogadta el a határozatot.

Komoly felzúdulást keltett Lajosvárosban a Galagonyás utcába tervezett munkásszálló. A beruházó eredetileg két évvel ezelőtt egy lakóparkot akart ide felhúzni, ám ehhez a külterületi gazdasági övezetet belterületi lakóövezetté kellett volna átminősíteni. Ehhez az önkormányzat akkor nem járult hozzá. A tulajdonos azonban jogi kiskaput keresve most egy munkásszálló építésére nyújtott be engedélykérelmet.

Így szeretnék megkerülni a város állásfoglalását, ehhez ugyanis – legalábbis a tulajdonos jogértelmezése szerint – nem szükséges az átsorolás. Az engedélyezésről csak a Kormányhivatalnak kell döntést hoznia.

Az itt élők közül azonban sokan nem szeretnének egy munkásszállót a szomszédságukba. Ezt a szerdai, helyszínen tartott tiltakozáson is többen elmondták, hangsúlyozva, hogy nem akarnak idegeneket, külföldi migránsokat a környékre.

Az egri közéletben ritkán látott konszenzus alakult ki a kérdésben, a Közgyűlés csütörtöki ülésén minden hozzászóló és a városvezetés is hangsúlyozta: elutasítja a beruházást.

Minczér Gábor elmondta: a Főépítészi Iroda szakembereinek álláspontja szerint a jelenleg külterületi gazdasági övezeti besorolás alá eső területen nem létesíthető munkásszálló. Hasonló álláspontra helyezkedik Pajtók Gábor országgyűlési képviselő is, aki korábban a megyei Kormányhivatalt vezette. Úgy véli, ez elég alapot jelenthet a beruházás megakadályozására

A fideszes Kovács Cs. Tamás javaslatára a testület egyhangúlag úgy döntött:

Egerben munkásszállás a Közgyűlés hozzájárulása nélkül nem létesülhet, és ilyen funkció céljára nem is alakíthatnak át semmilyen ingatlant.

Lakópark sem épül

A Közgyűlés tárgyalta azt a kérdést is, hogy a területet átminősítsék-e belterületi lakóövezetté. Minczér Gábor elmondta:

a tiltakozást aláíró 140 környékbeli azt is kérte, hogy ne sorolják át a környéket, mert nem csak munkásszállót, de lakóparkot sem szeretnének.

Ennyi új lakás ugyanis többek közt nagyon komoly forgalmi terhelést jelentene.

Mirkóczki Ádám felhívta a figyelmet: ha lakóövezetté válik a környék, az lehetőséget ad arra is, hogy a lakásokban vendégmunkásokat helyezzenek el ezzel megkerülve bármilyen tiltást. Ezzel lényegében teljesen kiadná a kezéből a város az erről szóló döntést. Emlékeztetett: hasonló folyamatok már több településen elburjánzottak, például Hajdúszoboszlón.

Farkas Attila rámutatott: a beruházó eddigi viselkedéséből világos, hogy bármilyen besorolás alá is esik a terület, vagy munkásszállót, vagy lakóingatlant akar építeni. Ha viszont belterületi lakóövezetté sorolják át a környéket, akkor az itt működő vállalkozások, műhelyek ellehetetlenülhetnek, ezt pedig mindenképp el kell kerülni – szögezte le.

A lakóövezetbe való átsorolás – tehát a befektető érdekei – mellett a fideszes Csetneki Attila és Oroján Sándor kardoskodott, akinek sajátos gondolatmenete szerint a város lakosságának csökkenése újabb és újabb lakóparkok építésével állítható meg.

Dr. Pápay Ákos hangsúlyozta: ő is elejétől a végéig jelen volt a szerdai tiltakozáson, és egyetlen egy környékbelitől sem hallotta, hogy lakóövezetté szeretné átsoroltatni a területet. Leszögezte: a város demográfiai problémáit jó lakáspolitikával és nem még több lakóingatlan építésével kell megoldani, hiszen már jelenleg is „kerülgetjük az üres lakásokat”.

A Közgyűlés végül úgy döntött, hogy a területet nem sorolják át belterületi lakóövezetté, marad a jelenlegi, külterületi gazdasági övezeti besorolás.

A Galagonyás utcában tehát sem munkásszálló, sem lakópark nem épülhet.

Facebook
Email