Farkas Attila a munkásszállóról: nem a magántőke, hanem a helybeliek érdekeit képviseljük

A városvezetés mindent megtesz a beruházás megakadályozása érdekében – derült ki a helyszínen tartott tiltakozó megmozduláson.

A Kormányhivatal munkatársai évente rengeteg helyszínbejáráson vesznek részt – ám olyan felpaprikázott hangulat bizonyára ritkán fogadja őket, mint szerdán délelőtt a Galagonyás úton, ahol a tervezett munkásszálló ellen tiltakozni gyűlt össze mintegy száz környékbeli.

 

A beruházó eredetileg két évvel ezelőtt egy lakóparkot akart ide felhúzni, ám ehhez a külterületi gazdasági övezetet belterületi lakóövezetté kellett volna átminősíteni. Ehhez az önkormányzat akkor nem járult hozzá. A beruházó azonban jogi kiskaput keresve most egy munkásszálló építésére nyújtott be engedélykérelmet.

Így szeretnék megkerülni a város állásfoglalását, ehhez ugyanis – legalábbis a tulajdonos jogértelmezése szerint – nem szükséges az átsorolás.

Az engedélyezésről csak a Kormányhivatalnak kell döntést hoznia.

A közelben azonban több lakóingatlan is található, az itt élők közül pedig sokan nem szeretnének egy munkásszállót a szomszédságukba. Ezt a fórumon is többen elmondták, hangsúlyozva, hogy nem akarnak idegeneket, külföldi migránsokat a környékre.

A megmozdulást annak apropóján hirdették meg, hogy szerdán délelőtt tartott helyszínbejárást a Kormányhivatal. Munkatársaik azonban a telekre azonban csak a közvetlen telekszomszédokat engedték be. Ezt mindenkinek lakcímkártyájával kellett igazolnia. A szokatlan eljárást többen is sérelmezték, hiszen hivatalos iratot követeltek tőlük olyanok, akiknek igazoltatási jogköre nincs.

 

A bejárásra az önkormányzat képviseletében is csupán egyetlen embert, Farkas Attilát engedték be, a szintén a helyszínen tartózkodó Minczér Gábor, sőt még Kacsó János főépítész sem mehetett be. Az alpolgármester lapunknak elmondta: a bejáráson kiderült, hogy a beruházó 3 darab három szintes épület építésére kért engedélyt, amelyeket a telek Deméndi utca felőli részén húznának fel, a bejárat a Csordás utca felől nyílna.

Hozzátetette: hiába kérdezett rá egyenesen a Kormányhivatal munkatársainál, kitérő választ adtak arra, hogy hozzájárulnak-e a munkásszálló létesítéséhez. Csupán annyit mondtak: „jelenleg vizsgálják a jogszabályi környezetet”.

A „lakókörnyezet” álláspontja azonban az összegyűlt mintegy száz környékbeli véleménye alapján meglehetősen egyértelmű: nem akarják, hogy a környék nyugalmát egy munkásszálló veszélyeztesse.

Farkas Attila az egybegyűlteknek úgy fogalmazott:

„Nekünk, választott képviselőknek kutyakötelességünk, hogy a helyben élő emberek véleményét képviseljük, ne a magántőke érdekeit”.

 

Az alpolgármester leszögezte: a városvezetés határozottan ellenzi a munkásszálló létesítését, s mindent meg fognak tenni, hogy ezt megakadályozzák. Hasonlóan nyilatkozott lapunknak tegnap Minczér Gábor alpolgármester is.

 

A kampány közeledtét jelzi, hogy Jánosi Zoltán, a Momentum, és Oroján Sándor, az Egerért Most Egyesület polgármesterjeltöltje is szükségét érezte, hogy megmutassa magát tiltakozó gyűlésen.

Ugyanakkor sem a városrész önkormányzati képviselője, Komlósi Csaba, sem az építtető cég tulajdonosa, Maczák József, valamint a munkásszálló épületeit tervező Dely György sem gondolta, hogy jelen kéne lennie, és meg kéne hallgatnia a helyiek véleményét.

Facebook
Email