Minczér Gábor: a városvezetés nem támogatja a lajosvárosi munkásszállóépítést

Komoly felzúdulást keltett a környéken a projekt híre, amelyet a jelek szerint csak a beruházó akar.

Az elmúlt napokban több egri Facebook-csoportban és szórólapokon is terjedt a hír, hogy a Galagonyás utcában, egy volt TSZ-területen munkásszállót létesítenek, az elképzeléssel szemben sokan tiltakoznak.

A történet nem ma kezdődött, a legújabb fejlemények mögött pedig sejthetően egy beruházó által felfedezett jogi kiskapu áll.

A terület jelenleg külterületi gazdasági övezetnek minősül. 2022-ben kérelmet nyújtottak be, hogy sorolják át belterületi lakóövezetté, s így lehetségessé váljon egy 140 lakásos lakópark megépítése. A kérelmet a Közgyűlés illetékes bizottsága elutasította, s a városvezetés is hasonlóan foglalt állást. Minczér Gábor akkor úgy nyilatkozott: amennyiben „a hibákat javítva és a problémákat orvosolva” újra benyújtják a beadványt ismét tárgyalnak a lakóparkról a bizottságban.

Az alpolgármester lapunknak elmondta: az önkormányzat által támasztott feltételeket (például az infrastruktúra fejlesztését) a beruházó nem vállalta, így az engedélyezési folyamat nem folytatódhatott.

A terület hasznosításáról azonban a jelek szerint nem mondott le a tulajdonos. A Heves Vármegyei Kormányhivatalhoz munkásszálló építéséhez fordultak engedélyért.

Ilyen létesítményt ugyanis külterületi gazdasági övezetben is létre lehet hozni, tehát nincs szükség a terület átminősítésére. Ezen az úton pedig meg lehet kerülni az önkormányzat állásfoglalását is.

A történetet azonban bonyolítja, hogy a közelben számos lakóingatlan is van, az itt élő emberek közül pedig sokan nem vágynak egy munkásszállóra a szomszédságukban.

Minczér Gábor lapunknak leszögezte:

a városvezetés határozottan ellenzi a munkásszálló építését, hiszen ilyen létesítményből van már elég a városban.

Hozzátette: ez a terv annyiban új helyzetet teremtett, hogy a városnak most már éppen csak akkor lehet beleszólása az ügybe, ha belterületté nyilvánítja a területet, s így komoly feltételeket támaszthat a beruháshoz.

Az átsorolás (amelyet a a Komlósi Csaba vezette Urbanisztikai, Klíma- és Környezetvédelmi Bizottság is támogat) a Közgyűlés csütörtöki ülésén kerül napirendre.

A Kormányhivatal egyelőre nem gördített akadályt a beruházás elé, szerdán 11.15-től helyszíni szemlét is tartanak, amelyre a helyiek tiltakozó megmozdulást szerveznek. 

Az ügy kapcsán megkerestük Pajtók Gábort is, akit arról kérdeztünk, hogy mint a város országgyűlési képviselője, illetve a megyei Kormányhivatal korábbi vezetője, támogatja-e munkásszálló létesítését a Lajosvárosban, vagy máshol Egerben?

A politikus válaszában leszögezte: „a Galagonyás utcához kapcsolódó külterületi ingatlanra tervezett munkásszállónak jelenleg sem társadalmi támogatása, sem gazdasági indokoltsága nincs”. Így, mint a térség országgyűlési képviselője az oda tervezett munkásszálló megvalósulását nem támogatja.

Facebook
Email