Az EP-re a szívünkkel, az önkormányzati választáson az eszünkkel szavazzunk!

Ha meg akarjuk gátolni a Fidesz visszatérését Egerben, akkor nem voksolhatunk esélytelen jelöltekre. 

Elvileg demokráciában teljesen szabadon dönthetünk arról, kit támogatunk, és a szívünkhöz legközelebb állóra szavazhatunk. Ez azonban a gyakorlatban gyakran nincs teljesen így. Most, Egerben sem. A fülkében vasárnap elő kell vennünk a józan eszünket is.

Sorsdöntő választás előtt áll a város.

A tét, hogy a 2019-ben elkergetett fideszes kényurakat visszaengedjük-e Eger élére? A többség öt évvel ezelőtt világosan kimondta: nem kér belőlük. Ők pedig azóta semmit sem tanultak, és semmit sem változtak.

Ezt az egész ciklus alatt folytatott közgyűlési ámokfutásuk, minden előremutató kezdeményezés szabotálása, a megvásárolható „ellenzéki” közgyűlési képviselőkkel kötött elvtelen alkuk sorozata önmagában is bizonyítaná. Ám a napokban nyilvánosságra került egy hangfevétel, amelyen Pajtók Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Szabó Róbert, a megyei közgyűlés fideszes alelnöke és Habis László, Eger korábbi polgármestere arról tanácskoznak, hogyan lehetne manipulálni az önkormányzati választások eredményét.

A fideszes politikusok a választókörzeti határok számukra kedvezőbb átrajzolásáról, illetve egy olyan 19 ezer fős listáról beszélnek, amelyen az egrieket a kormánypárthoz való lojalitásuk alapján osztályozzák.

Igen, osztályozzák. Ízlelgessük ezt a szót. Nem egyszerűen számba veszik a saját szimpatizánsaikat (ezzel olyan nagy baj nem is lenne), hanem szinte minden egri választópolgárt besorolnak egy kategóriába, aszerint, hogy megbízható fideszesek-e, ingadozók, vagy éppen ellenzékiek.

Hiszen, ne feledjük: aki ezen a listán nincs rajta, arról már eleve tudható, hogy soha, semmilyen módon nem támogatta a kormánypártot, tehát ők kerülnek ennek a perverz, vágóhídi barmoknál alkalmazott osztályozásnak a legaljára.

Vágóhídi barmoknak nézi az egrieket a Fidesz

A kormánypárt egy olyan adatbázissal a kezében készül visszavenni a város vezetését, amelynek alapján akár azt is eldönthetik, kinek, milyen lehetőséget adnak a boldogulásra, vagy kinek segítenek, ha bajba kerül. Tehát nem csak a város jövőjét, de akár személyes sorsunkat is a kezükbe adjuk, ha engedjük, hogy visszatérjenek.

Ekkora hatalmat soha, sehol, senkinek nem szabad adni. Ezt mindenképp meg kell akadályozni. És éppen ezért nem mindegy, kire szavazunk vasárnap.

Egyet szívvel, egyet ésszel

Az elmúlt két hónap közvéleménykutatásainak tanúsága szerint egyértelmű, hogy a polgármesterválasztás Mirkóczki Ádám és a fideszes Vágner Ákos között fog eldőlni. Az összes többi jelölt – beleértve az „ellenzéki összefogás által indított, 10 százalék alatt álló Pál Györgyöt – teljesen esélytelen.

Tehát aki nem Mirkóczkira szavaz, akaratlanul is a Fidesz visszatérését segíti.

Mirkóczki és Vágner fej-fej mellett, a többi jelölt esélytelen

A polgármesterválasztás egyetlen fordulóból áll, és a győztes mindent visz elvén alapul. Aki egyetlen vokssal is többet kap, mint a második helyezett, az öt évig vezeti a várost, a második, harmadik, negyedik, stb. helyezettek, illetve a jelölő pártjaik, szervezeteik az égvilágon semmit sem kapnak. Itt nincs még kompenzációs lista sem, mint az egyéni választókörzetekben.

Aki esélytelen jelöltre voksol, annak mindenestül elvész a szavazata.

A kormány minden bizonnyal politikai érdekeinek mentén hirdette meg az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat ugyanarra a napra. Ám ennek egy pozitív oldala mindenképp van:

A tisztán listás EP-választáson tényleg a szívünk szerint szavazhatunk arra a pártra, amelyet magunkhoz a legközelebb érzünk.

Az egri ellenzéki szavazóknak különösen könnyű dolga van e tekintetben, hiszen a három polgármesterjelöltet állító – de Egerben esélytelen – ellenzéki politikai erő, a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség, a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom is nagy valószínűséggel eléri az 5 százalékos küszöböt, így bejut az Európai Parlamentbe. Őket tehát szimpatizánsaik szívük szerint támogathatják voksukkal, ami jó eséllyel nem fog elveszni.

A polgármesterválasztáson azonban az eszünkkkel kell szavaznunk, ha meg akarjuk gátolni Egerben a Fidesz visszatérését, és talán minden korábbinál önzőbb és önkényesebb uralmának kiépítését. Az elmúlt öt esztendőt sokféleképpen meg lehet ítélni, és nyilvánvaló, hogy minden ellenzéki érzelmű egri nem elégedett a magunk mögött hagyott ciklussal. (Persze ha a közgyűlési többséget a Fidesz az átálló „ellenzéki” képviselőkkel karöltve nem csavarja ki a városvezetés kezéből, egészen máshogyan festettek volna az elmúlt évek, de ezt most hagyjuk is.)

Bármit is gondolunk a város előző 5 évéről, a következő 5 év tekintetében a képlet a célegyenesben leegyszerűsödött: Mirkóczki Ádám marad a polgármester, vagy a Fideszes Vágner Ákos váltja. A valóság talaján ez a két eshetőség étezik, más nem. Erről kell döntenünk vasárnap.

Az EP-s szavazólapunk lehet a szívünké, de az önkormányzati legyen az eszünké!

Az egri ellenzéki szavazók 2019-ben fegyelmezetten, egységesen szavaztak, és győztek is. Egyedül az ő bölcsességükön múlik, sikerül-e ezt megismételni.

Facebook
Email