Mirkóczki és Vágner fej-fej mellett, a többi jelölt esélytelen

Azok az ellenzékiek, akik nem a polgármesterre szavaznak, akaratlanul is a Fideszt segíthetik vissza a hatalomba.

Négy cég április és májusi közvéleménykutatásai kerültek birtokunkba, ezeket elemeztük és átlagoltuk. A felmérések mint általában – különösen mostanában – különböző eredményeket hoztak. Volt, amelyikben Mirkóczki Ádám, volt olyan, amelyben  a fideszes Vágner Ákos a legnépszerűbb jelölt. Ám a számokból két tendencia egyértelműen kirajzolódik:

1. Mirkóczki és Vágner fej-fej mellett állnak, a polgármesterválasztás kettejük közt fog eldőlni.

2. Minden más jelölt teljesen esélytelen, köztük az ellenzéki összefogás színeiben induló Pál György is. A DK, az MSZP és a Momentum közös jelöltje minden kutatásban 10 százalék alatti támogatottsággal rendelkezik.

 

Ember Zoltán, az Iránytű Intézet ügyvezetője lapunknak elmondta: az elmúlt másfél évben az egri Fidesz komoly válságon ment keresztül, amelynek következményeként Vágner Ákoson kívül három ex-fideszes „független” is sorompóba áll a polgármesteri székért. Ám a kormánypártnak megvannak azok az erőforrásai, amelyekkel egy alacsony ismertségű jelöltet is képes a saját tábora körében elfogadhatóvá tenni, így a párt szavazóinak túlnyomó többége beállt Vágner mögé – mutatott rá.

Hozzátette: az ellenzéki térfélen egyelőre nem látni ezt a fegyelmezett választói magatartást. Országos jelenség, hogy sok helyütt az egységes kormánypárti táborral szemben megosztott ellenzéki tömegek állnak. A kormánykritikus polgárok voksai Egerben is több jelölt között oszlanak meg. Ez viszont nyitottá tette az önkormányzati választások végkimenetelét, a Fidesz fel tudott zárkózni a jelenlegi városvezetés mellé.

Megjegyezte:

ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azoknak az egri ellenzéki polgároknak a számára, akik nem szeretnék, hogy a Fidesz visszavegye a város vezetését, lényegében elveszett szavazatnak számít, ha Mirkóczkin kívül a többi, jóval csekélyebb támogatottságú jelöltre adják a voksukat.

Azt már mi tesszük hozzá: az elmúlt időszakban meglehetősen zavarossá vált egri politikai képlet mostanra leegyszerűsödött:

a következő 5 évben Mirkóczki Ádám, vagy a fideszes Vágner Ákos lesz a polgármester, mindenki más teljesen esélytelen. Aki pedig nem Mirkóczkira szavaz, akaratlanul is a Fidesz visszatérését segíti.

Az egri ellenzéki szavazók 2019-ben fegyelmezetten, egységesen szavaztak, és győztek is. Egyedül az ő bölcsességükön múlik, sikerül-e ezt megismételni.

Facebook
Email