Akár havi 3,5 milliót is hazavihet az EVAT új ügyvédje

Választás előtti kasszasöprés?

Meglehetősen érdekes és nagyon sietős döntést hozott március 11-én az EVAT vezetése. Az Igazgatóság írásbeli szavazásának birtokunkba került kivonata szerint „egységesítésre” hivatkozva a cégcsoport jogi képviseletére vonatkozó összes ügyvédi szerződést fel kell mondani. Méghozzá. március 15-ig.

A döntésről szóló levél március 14-én ment ki, tehát a végrehajtásra mindössze egyetlen nap állt rendelkezésre.

Információink szerint a döntés váratlanul érte a holding alá tartozó vezetőit is, velük előzetesen nem egyeztettek.

A határozat alól csak néhány kivételt engedélyeztek – köztük Dr. Lukács Tamás két szerződését, akinek irodája Csetneki Attila fideszes közgyűlési képviselővel egy helyen található, édesapja pedig Csetneki egyik első munkaadója volt. Van azonban a sietősen keresztülvert határozatnak ennél sokkal gyanúsabb része is.

A döntés értelmében ugyanis felbontott szerződéseket Dr Soós Nimróddal kell újrakötni „azonos szolgáltatási ellenértéken”.

Vagyis az EVAT úgy cseréli le az összes eddigi ügyvédjét (köztük olyat is, akivel már két évtizede dolgoznak együtt), hogy egy forintot sem spórolnak vele.

Sőt, a határozatba azt is belefoglalták, hogy ha a jövőben plusz megbízásokat is kötnek Soóssal, akár 35.000 forintos órabért is fizethetnek neki.

A hirtelen kalapból előhúzott új ügyvéd 8 órás munkanappal számolva így akár naponta 280 ezer, havonta több mint 3,5 millió forintot számlázhat ki az EVAT-nak.

És ez a szám úgy jön ki, ha azt feltételezzük: Soós nem delegál ki munkát a beosztottjainak, hiszen akkor párhuzamosan több szerződésen is dolgozhatnak.

Kasszasöprés?

Az igazán érdekes kérdés az: miért pont most és miért ennyire rövid határidővel született meg az a döntés? Azt ugyanis nehéz elképzelni, hogy Szűcs Tamás vezérigazgató egy hűvös márciusi reggel arra ébredt. az EVAT szinte minden jogi képviseleti szerződése rossz. De akkor mi motiválhatta a rapid cserét?

A választ nem tudhatjuk pontosan, ám érdemes egy pillantást vetni az idei esztendő politikai naptárára. Júniusban önkormányzati választások lesznek, amelyek alaposan átrendezhetik az egri közéletet. A DK, a Momentum és a Fidesz helyi szervezeteinek katasztrofális állapotát elnézve könnyen lehet, hogy elvész az a közgyűlési többség, amely az akkor még Oroján Sándor vezette kormánypárti frakció és néhány, magát „ellenzékinek” nevező képviselő perverz politikai románca nyomán jött létre 2022. februárjában. Ez volt az a szövetség, amely az EVAT jelenlegi vezetését – egymás kádereit beszavazgatva – pozícióba juttatta.

Ha viszont ez a számukra idilli, a városnak viszont már eddig is tetemes károkat okozó állapot véget ér, akkor a holdingot jelenleg vezető garnitúra is megy a levesbe.

Most tehát van még pár hónapjuk rá, hogy annyi pénzt lapátoljanak ki a cégből, amennyit tudnak és nem szégyellnek.

Márpedig az már jó ideje világos, hogy a szégyenkezés nem tartozik e kör jellemző tulajdonságai közé, úgyhogy örülhetünk, ha nyár elejére a parketta még a helyén marad az EVAT irodájában.

Így születhetett ez a döntés is, amely nem csak a cégcsoport jogi képviseletét „egyeségesíti”, de a megbízási díjak vándorlási irányát is – méghozzá egyetlen zsebbe. S, hogy innen tovább vándorolnak-e ezek az összegek, azt már az olvasó fantáziájára bízzuk.

Az viszont biztos, hogy az EVAT-ban az elmúlt két évben eluralkodott káosz és az egyre több gyanús, áltáthatatlan ügy valódi felelősei azok, akik az Igazgatóságban ülnek, és akik oda ültették őket.

Erre nem árt, ha emlékezünk majd júniusban a szavazófülkében.

Facebook
Email