A Momentum krokodilkönnyeket hullat a Neumannért, amelynek egy éve még leszavazták a megsegítését

Eger politikai szélkakasa, Jánosi Zoltán újra nagyot pördült. 

„Eger büszkesége bajban van” – húzza meg a vészharangot Facebook-bejegyzésében a Momentum egri elnöke és polgármester-jelöltje. Az aggodalom alapvetően indokolt – de éppen tőle nem túl hiteles. Az pedig már végképp abszurd, hogy az állami támogatások csökkentése miatt gondokkal küszködő iskola helyzetéért is kizárólag a városvezetést hibáztatja.

Jánosi szerint ugyanis a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium azért van bajban, mert a város nem segít neki, holott ez „csakis politikai akarat kérdése”. Utóbbiban persze igaza van.

Csak, hát nagyrészt nem helyi, hanem kormányzati szinten hiányzik az a bizonyos politikai akarat – amely egyébként a Momentumban sem volt meg még egy évvel ezelőtt. A városvezetésben viszont igen.

A Neumann több más egri oktatási intézménnyel együtt tavaly év elején rezsiköltségeinek fedezésére kért segítséget az önkormányzattól.

Mirkóczki Ádám a Közgyűlés elé terjesztette az egri iskolák segélykiáltását, ám a Momentum és a Fidesz kéz a kézben, szoros együttműködésben” februárban és márciusban is leszavazta a Neumann számára 31,5 milliós támogatást szorgalmazó előterjesztést

emlékeztet a HEOL-nak nyilatkozva a polgármester.

Orojánék hátba szúrták a bajba került iskolákat

„Jánosi tovább folytatja a képmutató, hazug politikáját, mert őt és a Momentumot csak a hergelés és hisztériakeltés érdekli.

Akkor azzal próbáltak hisztériát kelteni, hogy a városvezetés indokolatlanul akar az egri iskoláknak magas támogatást adni. Most pedig képmutató módon számonkérik, hogy miért nem segít az önkormányzat!?”

– mutat rá Mirkóczki Ádám.

Hozzáteszi: „maga a döntés, hogy ki lesz a jövőben az Neumann fenntartója, kizárólag az iskola vezetésére, kollégáira, tanulóira, szüleikre és természetesen a lehetséges fenntartóra tartozik. Eger városa abban érdekelt, hogy kiszámítható, stabil gazdasági lábakon álló oktatási intézmények működjenek városunkban, amelyek továbbra is az eddig megszokott magas szakmai színvonalon oktatnak. Mi ebben a célkitűzésben eddig is és a jövőben is partnerei leszünk és minden szükséges segítséget megadunk oktatási intézményeinknek.

Az olyan politikai kalandorokat, mint például Jánosi Zoltán, arra kérem, hogy tartsák magukat távol minden oktatási intézménytől és ne vezessék félre, ne hergeljék indokolatlanul a diákokat, szüleiket és pedagógusainkat.”

– fogalmaz a polgármester.

Az Egri Ügyek azt is bedobta a köztudatba, hogy az iskola egyházi működtetésbe kerülhet. Az intézmény igazgatója a portálnak elmondta: „A gondokat az állami támogatás jelentős korlátozása jelentheti. Ez a hátrányos körülmények között élőket, valamint a kollégiumok fenntarthatóságát érinti. Emiatt javasolta a köznevelésért felelős államtitkárság, hogy esetleg az egyházi fenntartás segíthet a gondok megoldásán.”

Ennek fényében nem először kerül a kérdés:

a Momentum a kormány helyett miért megint az önkormányzatot támadja, miért nem az állami elvonások ellen tiltakoznak?

Talán ismét a városvezetés felé akarják terelni a kormányzati döntésekkel szembeni jogos felháborodást,, mint a Modern Városok Program keretében kapott fejlesztési források visszavonása ügyében tették?

A Fidesz és „ellenzéki” haverjaik vállt vállnak vetve fedezték a kormányt a visszavett projektpénzek ügyében

 

„Sajnálatosnak tartjuk, hogy megkérdezésünk nélkül a média kész tényeket közöl a folyamatról. Ezzel zavart kelt az általános iskolai tanulók és szüleik körében is, akik az életük fontos döntését hozzák meg a középiskolai beiskolázás során.”

– szögezi le a Neumann igazgatója.

Jánosi azonban nem csak a probléma természetét és forrását nem látja, vagy tagadja el. Konkrét megoldási javaslatokat sem fogalmaz meg, amit pedig sugall, az meglehetősen bizarr.

Többek közt azt hozza fel ellenpéldaként, hogy „egy Lenkey-ház” felújítására bezzeg volt 500 millió forint. Csakhogy a honvédtábornok szülőházát olyan pályázati forrásokból renoválják, amelyek egyébként nem pihentek a város bankszámláján, ezt a pénzt kifejezetten erre a célra kapta a város, és kizárólag erre költheti el – mutatott rá lapunknak Minczér Gábor.

„Jánosi tökéletes alkalmatlanságát jól mutatja, hogy az önkormányzati működés alapjaival sincs tisztában, és lényegében azt követeli, hogy a város teljesen törvénytelenül használjon fel pályázati pénzeket, amelyeket aztán nyilván az utolsó fillérig vissza is kéne fizetnünk”

– tette hozzá az alpolgármester.

Jánosit nem először érték tetten azzal, hogy az éppen harsogott véleményével szemben korábban homlokegyenest ellentétes álláspontot képviselt. Augusztusban a Városgondozás új ügyvezetőjének kinevezését bírálta – akinek pályázatát egy hónappal korábban még teljes mellszélességgel támogatta az EVAT Igazgatóságának tagjaként.

Ilyen a világon nincs: először javasolta, most megvétózná a Városgondozás új vezetőjét a Momentum-elnök

 

Facebook
Email