Orojánék hátba szúrták a bajba került iskolákat

A frakció élén történt váltás után sem várhat sok jót a Fidesz képviselőitől a város – mutatott rá pénteki sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám.

Oroján Sándor kedden jelentette be, hogy lemond a frakció vezetéséről, helyére Orosz Lászlóné Ibolya került.

A csütörtöki közgyűlésen azonban kiderült, hogy ez a csere csupán egy színjáték, hiszen továbbra is leplezetlenül Oroján Sándor irányítja a képviselőcsoportot

– szögezte le a polgármester.

Hozzátette: a papíron már csak volt frakcióvezető nem is igyekezett titkolni a valódi helyzetet: nyíltan osztogatott utasításokat társainak, hogy ki, milyen ügyben, mit szóljon hozzá, mit javasoljon, és hogyan szavazzanak.

Mirkóczki szerint ez azért is sajnálatos, mert a Fidesz országos vezetése Oroján kitessékelésével a pártból pontosan annak az „ámokfutásnak” akart véget vetni, amelyet a csütörtöki ülésen láthattunk. Ám úgy látszik, a többi kormánypárti képviselő ebből nem tanult, továbbra is „Oroján bábjaiként” viselkednek – jegyezte meg.

Erről leginkább a városi költségvetés további szétverése tanúskodik – hangsúlyozta a polgármester. Emlékeztetett: a büdzsét már az előző ülésen is „szétbombázták”, ám ezt most tovább tetézték. A városvezetés egy „egyensúlyi, érvényes kiadásokat és bevételeket” tartalmazó javaslatot nyújtott be, amely a valós lehetőségekhez igazította volna a februárban áterőltetett „tarthatatlan és fiktív tételekkel” teletűzdelt költségvetést.

Ezt a testület többsége elutasította, sőt további teljesíthetetlen passzusokat szavaztak meg.

Jellemző példaként a Média Eger Kft számára elfogadott 60 milliós támogatást hozta fel, amelyet Oroján elképzelése szerint azokból az idegenforgalmi adóbevételekből kellene fedezni, amelyek leghamarabb ősszel érkeznek be a város kasszájába.

A büdzsé szétverésének legnagyobb vesztesei az energiaválság miatt nehéz helyzetbe került iskolák. Tavaly év végén számos intézmény jelezte, hogy nagy bajban vannak, többek közt az Eventus Középiskola, a Neumann János Gimnázium, a Wigner Technikum és az IQ-Pont.

A nekik szánt önkormányzati segítséget Oroján és szövetségesei februárban és most is leszavazták.

Ezekben az iskolákban zömében egri gyerekek tanulnak, és egri munkatársak dolgoznak, tehát a város felelősséget visel értük is – szögezte le a polgármester. Ezt a közgyűlési többség a jelek szerint nem így gondolja. Elutasító döntésük nyomán

  • az IQ-Pont 6 millió forint,
  • az Eventus 15,5 millió forint,
  • a Neumann 31,5 millió forint,
  • a Wigner 31,5 millió forint

 

támogatástól esik el.

A polgármester szerint a közgyűlési többség „képmutatásból is jelesre vizsgázott”, hiszen rendszeresen felróják a városvezetésnek, hogy nem támogatja eléggé az ifjúságot. Ehhez képest Farkas Attila alpolgármester javaslatát, amely az ifjúsági közösségeknek és az IFI Pontnak 3,5 milliós támogatást nyújtott volna, szintén leszavazták.

Facebook
Email