Végre vádat emeltek a Tarna-pusztítók ellen

A cég egyik vezetője és alkalmazottja kerülhet a vádlottak padjára. 

Közel másfél év után vádat emelt az ügyészség az aldebrői Tóth és Tóth Pincészet üzletági vezetője és a cég egyik alkalmazottja ellen, akik 2022 nyarán illegális gátat építettek a Tarnára, majd a folyó teljes vízhozamát kiszivattyúzták a mederből, hogy a borászat szőlőültetvényeit öntözzék – írja a 24.hu

Az ügyészség tájékoztatása szerint napokban megküldték természetkárosítás bűntettéről szóló vádiratot a Füzesabonyi Járásbíróságnak.

Tavaly júniusban a Tarna patak kiszáradt. Helyi természetvédők kiderítették, hogy a jelenség oka a borászat által törvénytelenül létesített öntözőrendszer volt, amely lényegében kiszivattyúzta az egész patakot hatalmas ökológiai károkat okozva.

A Bóday Pál által vezetett, kápolnai Macskaárvaház csapata lerombolta homokzsákokból épített gátakat és a vízkiemelő berendezéseket. Az ügyből országos botrány lett, az akcióról készült videót több mint kétmilliószor nézték meg a Facebookon.

Mirkóczki Ádám javalatára az egri Közgyűlés úgy döntött: az önkormányzat által szervezett rendezvényeken a a Tóth ás Tóth Pincészet termékei a jövőben nem jelenhetnek meg.

A döntést a testület ritkán tapasztalt, pártokon és érdekcsoportokon átívelő konszenzussal, nagy többséggel hozta meg, ám megdöbbentő módon akadtak olyanok is, akik védelmükbe vették a környezetpusztító céget.

A Fidesz-frakció akkori vezetője, Oroján Sándor az „ártatlanság vélelmére” hivatkozott a nyilvánvaló tények ellenére is. A Momentumos Keresztes Zoltán és az MSZP-s Mirkóczki Zita is tiltakoztak a határozat ellen.

A képviselő asszony ekkor tette azt az emlékezetes kijelentést, hogy „azt sem tudom, hol folyik a Tarna”.

Bóday Pál az Egripostnak korábban elárulta: a Tarna mentésében részt vevő természet- és állatvédő mozgalmak nevében megkeresték a két ominózus képviselő pártja, az MSZP és a Momentum egy-egy vezető országos politikusát is. Ők közölték, hogy számukra is elfogadhatatlan a két politikus nagyfokú tudatlanságról és teljes ökológiai érzéketlenségről tanúbizonyságot tevő viselkedése.

Saját pártjukat is elborzasztotta, hogy Mirkóczki Zita és Keresztes Zoltán megvédte a Tarna-pusztító borászatot

 

Facebook
Email