Döbbenetes: helyi politikusok is érintettek lehetnek a Tarna-pusztításban

A környezetvédők szerint bátorították, majd megpróbálták eltussolni a súlyos bűncselekményt.

Számos olyan információ birtokába jutottak, amelyek arra utalnak, hogy

több Heves vármegyei, illetve egri politikus bátorította, majd megpróbálta eltussolni a Tarna törvénytelen kiszivattyúzását

– mondta el lapunknak Bóday Pál, a példátlan környezetpusztítást leleplező Macskaárvaház Alapítvány vezetője. Hozzátette: az ügyben feljelentést is tettek.

Bóday szerint több szinten több féle módszerrel követtek el bűnpártolást, illetve hivatali kötelesség megszegését.

Az érintettek közt önkormányzati képviselő és polgármester is van.

A legkirívóbb eset talán az volt, amikor egy településvezető a kistérségi együttműködés szabotálásával fenyegette meg a Tarna-pusztító borászattal szemben fellépő kollégáit.

Bóday emlékeztet: a cég vezetői „politikai kapcsolataikkal” fenyegetőzve igyekeztek gátolni az ügy kivizsgálását.

A természetvédők azokra a politikusokra (köztük az egri közélet több ismert alakjára) is felhívták a hatóságok figyelmét, akik szerintük „rendkívül agresszívan és hangosan megpróbáltak olyan közhangulatot teremteni, amely lehetetlenné tette volna az elkövetők felelősségre vonását.”

Korábban írtunk arról, hogy tavaly augusztusban, amikor Közgyűlés az ökológiai pusztításért felelős Tóth és Tóth borászatot kitiltotta a városi rendezvényekről, Mirkóczki Zita és Keresztes Zoltán képviselők tiltakoztak a döntés ellen. A képviselő asszony ekkor tette azt az emlékezetes kijelentést, hogy „azt sem tudom, hol folyik a Tarna”.

Az érintettek nevét Bóday azonban egyelőre nem árulta el, mert, mint fogalmazott: „nem akar előnyt nyújtani” a felelősöknek. Hozzátette: nem mindegy, hogy a bűnpártoló magatartást felelőtlenségből, vagy haszonszerzési szándékkal követték el, s reméli, hogy a rendőrségi vizsgálat ezt is tisztázza majd.

A környezetvédőknek tudomására jutott az is, hogy

legalább egy hatósági eljárás során már bebizonyosodott, hogy a patak kiszivattyúzása biztosan törvénytelen volt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ugyanis egy júliusi helyszíni ellenőrzés nyomán jogellenes vízhasználat miatt vízgazdálkodási bírságot szabott ki.

Boday Pál szerint ez is azt bizonyítja, hogy Mirkóczki Ádám egri polgármesternek és a környezetpusztításért felelős borászat kitiltását megszavazó különböző pártállású képviselőknek „helyén volt a szíve”, amikor az egyértelmű bizonyítékokat látva felléptek a törvénytelenséggel szemben.

Facebook
Email