Szombaton az egri civileket ünnepeljük

A Civil Ünnepen 65 szervezet mutatkozik be, és küldi „örömsugarait” az egrieknek.

A nagy múltú rendezvényt immár 28-ik alkalommal tartják meg, most már második esztendeje a Civil Közösségek Házában (Kossuth Lajos utca 12.).

Az ünnep szeptember 16-án reggel fél 10-kor kezdődik, amikor zenekar és mazsorettek kíséretében vonulnak fel a civilek a Dobó tértől a Civil Közösségek Házáig 

– mondta el lapunknak Farkasné Juhász Margit, a rendezvény koordinátora.

A hivatalos megnyitó 10 órakor lesz az udvaron, ahol az Egri Obsitosok Egyesülete ad koncertet. „Ők lényegében visszatérnek az épületbe, amely egykor a Helyőrségi Művelődési Otthon volt. Ennek a visszatérésnek a jegyében tart bemutatót a Honvéd Társastánc Egyesület is” – tette hozzá.

A Civil Közösségek Háza és a szomszédos Szent Imre Általános Iskola udvarán felállított sátrakban, illetve az épületben zajló programok során 65 civil szervezet mutatkozik be. A színpadon 27 produkciót láthatnak az érdeklődők, többek közt ének és hangszer szólokat, koncerteket, kamarakórusokat és sportbemutatót.

A sátrakban olyan interaktív programokkal várják az embereket, amelyek során bepillantást nyerhetnek az adott szervezet, egyesület munkájába. A házban fotókiállást és Heves vármegyei népművészek kiállítását tekinthetjük meg. Jelen lesz a Bródy Sándor Könyvtár könyvesbusza is, ahol az olvasás örömére és fontosságára hívják fel a figyelmet.

Bemutatkoznak az egészségügyi területen tevékenykedő szervezetek is, akik többek közt tanácsadással, és tájékoztató anyagokkal is készülnek.

„Az udvar nyitott, sőt a ház előtti járdát is igénybe vesszük, így reméljük, minél több embert vonz majd be a zsibongás”

– mondta el Farkasné Juhász Margit. A rendezvény fontos küldetésének tartja, hogy a fiatalabb korosztályt is megszólítsa. Idén több, fiatalokat magába foglaló intézmény és szervezet is megjelenik a Civil Ünnepen, ahol ifjúsági sátor is lesz.

„Az idei rendezvény szlogenje: „Örömsugarak”. Szeretnénk együtt örülni, nevetni, mosolyogni. Hogy minden sátorból, minden produkcióból, beszélgetésből, foglalkozásból egy kis boldogságsugarat küldhessünk.”

– fogalmazott a koordinátor. Hozzátette: Szeptember már hagyományosan a civilek hónapja Egerben. Ennek keretében tart szeptember 14-én a Magyar Nemzeti Levéltár Heves vármegyei szervezete helytörténeti konferenciát a Városházán, szervezik meg 16-17-én nemzetközi cukorbeteg találkozót, 21-22-én a Felnémeti Szüretet, 24-én a pedig a Barokk Futóparádét.

Farkasné Juhász Margit hangsúlyozta: Egerben országos szinten is példaértékű a civil élet, illetve a civilek és a város együttműködése. A Civil Ünnepet ezúttal is támogatja az önkormányzat.

A városban mintegy 250 civil szervezet működik, ezek közül 100-an a Civil Fórum keretén belül szervezetten is együttműködnek. Az ezekben tevékenykedő több ezer embert a 33 tagú Civil Kerekasztal képviseli, amely havonta ülésezik, egyeztetve, koordinálva a közös munkát – tette hozzá.

Facebook
Email