Saját frakciótársai sem értették Oroján „érvelését” a Közgyűlésben

Meglehetősen furcsa körülmények közt utasította el a költségvetés szükséges módosítását a Közgyűlés.

A változtatásokra azért volt szükség, mert a Wigner Technikum épületének értékesítéséből tervezett bevétel kiesett, ráaádásul az előző ülésen teljesíthetetlen, valós fedezet nélküli osztogatások sorát hagyta jóvá a többség.

Tavaly év végén végén született egy kormánydöntés, amelynek értelmében az oktatási-nevelési intézményt önkormányzati ingatlanban működtető egyházak február 28-ig igényelhetik ezen ingatlanok tulajdonjogának átvételét.

Az egri önkormányzat három ilyen jelzést kapott: a Katolikus Egyház az Andrássy Szakközépiskola, a Református Egyház az Eötvös József Református Oktatási Központ, Hit Gyülekezete pedig a Wigner Technikum ingatlanjának átadására jelentett be igényt. A városnak törvényes mozgástere e tekintetben nincs, így ezeket a vagyonelemeket át kell adni.

Ugyanakkor a kormánydöntés megszületése előtt a Hit Gyülekezete bejelentette, hogy szeretné megvásárolni a Wigner ingatlanjait. Ez mintegy 1,5 milliárd bruttó bevételt jelentett volna. Mivel a költségvetés összeállításának idején az egyház még nem jelezte, hogy élni kíván az ingyenes átadás lehetőségével, ezt az összeget a büdzsébe is beépítették. A törvényes határidő legutolsó napján, február 28-án (tehát már közgyűlési szavazás után) azonban beérkezett az igénylés.

Így költségvetés tervezett bevételei mintegy 1,5 milliárd forinttal csökkennek, ennek megfelelően szorult módosításra az idei tervezet.

Mirkóczki Ádám elmondta: a kiigazításra azért is szükség van, mert a valósághoz kell igazítani az előző ülésen elfogadott javaslatokat, amelyek értelmében

a képviselők egy része lényegében nem létező összegeket osztogatott szét és ígért oda felelőtlenül.

 

Mirkóczki: ha a közgyűlési többségen múlna, áprilisra földbe állna a város

Dögöljön meg a szomszéd tehene is!

A vita meglehetősen sajátos mederben zajlott. Oroján Sándor bejelentette, hogy a polgármester büdzsét módosító javaslatát nem tudja elfogadni, ám az előterjesztéshez benyújtott módosító indítványokat, illetve a vita hivatalos lezárása után benyújtott határozati javaslatait szerette volna megszavaztatni.

A jegyző és a polgármester felvilágosította a képviselőt, hogy erre jogilag nincs lehetőség, hiszen, ha az eredeti indítványt elutasítják, akkor ahhoz értelemszerűen módosító javaslatot sem lehet elfogadni.

A lecserélt frakcióvezető gondolatmenetét láthatóan saját társai is nehezen tudták követni.

Orosz Lászlóné Ibolya fideszes frakcióvezető végül kénytelen volt a jegyzővel egyetérteni, és bejelentette: inkább az összes módosítójukat visszavonják, mert a polgármester javaslatát semmiképp sem hajlandóak elfogadni.

„Ezek szerint fontosabb, hogy az én javaslatom semmiképp se menjen át, mint a saját javaslataik. Ez a dögöljön meg a szomszéd tehenének elve”

– fogalmazott a polgármester. Hozzátette: a város ennél sokkal felelősebb magatartást vár a képviselőktől.

Hiába történt váltás a képviselőcsoport élén, a Fidesz-frakciótól a jövőben sem várhatnak sok jót az egriek

– vonta le a következtetést Mirkóczki Ádám.

A Közgyűlés többsége a költségvetés szükséges módosításait végül elutasította.

A testület által leszavazott javaslat tartalmazta volna az energiaárak elszabadulása miatt nehéz helyzetbe került iskolák megsegítését is.  Többek közt a Wigner Technikum és a Neumann János Gimnázium kapott volna 31-31 millió forint rezsitámogatást,

ám most a bajban levő iskolák is magukra maradtak. 

Facebook
Email