Pártokon átívelő felháborodás a Közgyűlésben a vasútbezárás miatt

A különböző frakciókban ülő képviselők egyöntetűen ítélték a Szilvásvárad-Eger vonal tervezett megszüntetését. Kivéve a Fideszt.

A Közlekedő Tömeg a héten írta meg: az augusztus elsejével bezárt 10 vonal után újabb hét is hasonló sorsra juthat a közeljövőben.

A portál szerint köztük van az Eger és Szilvásvárad közötti szakasz is, amely évente 30 ezer utast szállít.

Az Indóház Online kérdésére a MÁV azt válaszolta, hogy erről konkrét döntés még nem született.

Az ügyet az LMP-s Komlósi Csaba hozta szóba napirend előtti felszólalásában. Emlékeztetett:

a fideszes Fónagy János 2009-ben még határozottan tiltakozott az akkori vasútbezárások ellen.

Hozzátette: a Fidesznek ebben akkor igaza volt, ezért is megdöbbentő, hogy most pontosan azt teszik, amivel szemben akkor kampányoltak.

Hangsúlyozta: a vasútvonalat már hosszú ideje elhanyagolják, a menetrendet kedvezőtlenül alakították át, ám még ezzel együtt is sokan veszik igénybe. Nem bezárni, hanem fejleszetni kellene ezt a vonalat, a városon belül helyi érdekű vasúttá is lehetne tenni – mutatott rá.

Arra kérte az egri politikai erőket és civil szervezeteket, hogy lépjenek fel közösen az ország legszebb vasútvonalának védelmében.

Pápai Ákos, a Mi Hazánk képviselője egyetértett Komlóssal. Kezdeményezte, hogy

a következő ülésen a Közgyűlés egységesen, nyilatkozatban tiltakozzon a vonal bezárása ellen, és szólítsák fel a két érintett választókerület országgyűlési képvselőit, hogy hasonlóan lépjenek fel ők is.

Farkas Attila alpolgármester szintén egyetértett az előtte szólókkal. Megjegyezte: elsőként az illetékes minisztériumhoz kell fordulni, hogy tegyék világossá, mennyi igaz a sajtóértesülésekből.

Hozzátette: célszerű lenne a nyomvonal mentén fekvő összes településsel közösen kiállni a vasútvonal mellett.

Mirkóczki Ádám polgármester elmondta: a városvezetés is hasonló véleményen van, és várják az ügyben a konkrét elképzeléseket, javaslatokat.

Míg az egymással egyébként nem túl szívélyes viszonyban levő, számos kérdésben gyakran hevesen vitatkozó képviselők egyöntetűen álltak ki az Eger-Szilvásvárad vonal felszámolásával szemben, a témához a Fidesz képviselőinek egyetlen szava sem volt.

(Fotó: MÁV)

Facebook
Email