Össze-vissza beszélt az EVAT vezérigazgatója arról, hogy ki vezeti most a Városfejlesztést

A korrupciós botrányba belebukott ügyvezetőt februárban leváltották, ám utódlását az óta is bohózatba illő módon halogatják.

Egy hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy országos botránnyá duzzadt „kanapéügy”, és saját lemondása ellenére még mindig Nagy István a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője. Úgy tudjuk, a helyzet az óta sem változott.

A csütörtöki közgyűlésen Mirkóczki Ádám tette szóvá, hogy

a városvezetés még mindig nem kapott semmilyen értesítést arról, hogy ki vezeti az egyébként 100%-os önkormányzati tulajdonban álló céget.

Minczér Gábor alpolgármester az EVAT Zrt. vezérigazgatójától érdeklődött, hogy jól tudja-e: Nagy Istvánt azonnali hatállyal menesztette a cég éléről az EVAT Igazgatósága (IG), mert „a kanapéügy ügyészségi szakaszba lépett”.

A meglehetősen zavarodottnak tűnő Szűcs Tamás válaszában először azt állította, hogy az IG-nek nem volt ülése a Nagy leváltásáról döntő közgyűlés után, pár mondattal később azonban már azokról a határozatokról számolt be, amit ezen a „nem létező” ülésen hoztak.

A „kanapéügyről” „folyamatban levő nyomozásra” hivatkozva nem adott információt, ám azt elmondta: Nagy utódját, Kovács Ágnest már „kinevezték”, munkaszerződését ő ugyan „még nem látta”, de „aláírás alatt van”.

Az Egripost úgy értesült, hogy a vezérigazgató sajátos nyelvi leleménye („aláírás alatt van”) a valóságban egyszerűen azt jelenti, hogy még mindig Nagy István áll a cég élén.

Kovács Ágnes szerződésének aláírására a mai napig nem került sor, a halogatást az EVAT vezetése saját érdeklődő munkatársainak sem indokolja.

(Szűcs Tamás nehezen követhető gondolatmenete a Közgyűlés üléséről készült felvételen 4:49.00-tól tekinthető meg.)

Végtelen történet

Február közepén derült fény arra, hogy

közel egymillió forintért vásároltak egy ülőgarnitúrát, amely azonban soha nem jutott el a Városfejlesztés székházába, helyette egy ránézésre is használt, viseltes bútordarabot helyeztek el Nagy István irodájában.

Az ügyben Farkas Attila feljelentést is tett, mert a városvezetés szerint „vagyon elleni bűncselekmény, csalás, sikkasztás” történt. A nyomozás az óta is zajlik, február 15-én pedig sor került az első gyanúsításra is.

Ennek nyomán Nagy István távozni kényszerült pozíciójából. Lemondását 16-i hatállyal nyújtotta be.

A Közgyűlés február 23-án zárt ülésen határozott Nagy utódjáról. Mivel az Egri Városfejlesztési Kft az EVAT-hoz tartozik, s a képviselők csupán javaslatot tehetnek az új vezetőre, az önkormányzati holding igazgatótanácsának kellene erről döntést hoznia. A grémium március elején tartott ülésén azonban ez nem történt meg.

Nagy István lemondását ugyanis – az országos sajtóban is nagy port kavart, gyanúsítási szakaszban levő korrupciós ügy ellenére! – az Igazgatótanács (IG) nem fogadta el.

Kovács Ágnes kinevezéséről végül múlt szerdán levélszavazás során döntöttek, ám az Egripost úgy tudja, erről a határozatról nem értesítették sem Nagy Istvánt, sem utódját, akinek a munkaszerződése azóta is valamelyik íróasztalon porosodhat, hiszen aláírva továbbra sincsen.

Százmilliókba kerülhet

Az Egri Városfejlesztési Kft-t így gyakorlatilag jelenleg senki sem vezeti. Ez alapból is faramuci helyzet lenne, ám az időhúzás sok százmillió forintjába is kerülhet a városnak.

Mirkóczki Ádám a Közgyűlés csütörtöki ülésén javasolta, hogy a Polgármesteri Hivatal vegye vissza kezébe a projektmenedzsmenttel kapcsolatos feladatokat, amelyeket még júniusban adott át testület többsége a Városfejlesztésnek.

A polgármester hangsúlyozta: ha ezekben az ügyekben továbbra sem történik előrelépés, évek munkája veszhet kárba, és hatalmas anyagi veszteség érheti a várost.

Ha a Városfejlesztési Kft. működésképtelensége miatt vissza kell fizetni a már elnyert több százmilliós pályázati összegeket, a felelősség azokat a képviselőket terheli, akik most nemmel voksolnak

– szögezte le a polgármester. Hozzátette: ő viszont személyesen garanciát vállal arra, hogy a Polgármesteri Hivatalban határidőre elkészülnek a projektekkel, hiszen itt „létszámban és tudásban is ” rendelkezésre áll a megfelelő szakértőgárda.

A javaslatot a Közgyűlés elutasította, így a projekteket a lényegében működésképtelenné vált Városfejlesztési Kft-nek kellene lebonyolítania rendkívül szűk határidőkkel.

Maradnak a szétlopott Városfejlesztésnél a befagyott projektek

 

Facebook
Email