Lesokkolta a Fideszt, hogy nem jött össze a parkolóház-mutyi

A csütörtöki közgyűlésen esküjükkel ellentétben nem a város, hanem tulajdonos cég érdekeit képviselték – mutatott rá Mirkóczki Ádám.

Csetneki Attila fideszes képviselő a város háta mögött lemutyizott szerződéssel bruttó 1,2 milliárd forintot fizettetett volna az egriekkel a létesítményért – idézte fel a polgármester az előző közgyűlésen történteket pénteki sajtótájékoztatóján.

A májusi közgyűlésen hozott határozattal szemben Mirkóczki Ádám vétót emelt, mivel az összeget irreálisan magasnak tartotta, amelynek vállalása csődbe vihetné a várost.

A PricewaterhouseCoopers (PwC) világszerte elismert pénzügyi elemző cég értékbecslése a polgármester álláspontját igazolta.

Az önkormányzat megbízásából készült szakvélemény szerint – melyet Mirkóczki Ádám ismertetett a Közgyűlésen – a parkolóház valós piaci értéke sokkal alacsonyabb, mint a határozatban szereplő összeg. A cég több féle módszertannal több féle értéket állapított meg.

A legmagasabb összeg is mindössze 442 millió forint, ám tisztán piaci szempontok mentén, befektetésként alig több mint 20 milliót ér a létesítmény.

A polgármester szerint a fideszesek valósággal „sokkot kaptak”, amikor szembesültek ezzel a dokumentummal.

A polgármester „szánalmasnak és önleleplezőnek” nevezte, hogy a több órás vita során egri érdekek képviseletére felesküdött fideszes képviselők, „gyakorlatilag minden felszólalásukban a tulajdonos érdekeit védték.”

Az Agria Parkoló jelen levő ügyvezetőjéhez olyan kérdésekkel és kérésekkel fordultak, amelyek egyértelműen a cég és nem a város érdekeit szolgálták.

Arra viszont nem voltak hajlandók válaszolni, hogy milyen értékbecslés, milyen szakmai vélemény alapján alakították ki az előző közgyűlésen fideszes javaslatra elfogadott határozatba foglalt egymilliárdos vételárat?

Végül „mégsem merték érvényben hagyni Csetneki mutyiszerződését”, a múltkori közgyűlési döntést hatályon kívül helyezték – mondta el a polgármester.

Júliustól megnyílhat a Katona téri parkolóház

Mirkóczki szerint ezzel Csetneki Attila „végleg leszerepelt”, bebizonyosodott, hogy nem az egriek érdekében dolgozik.

Minczér Gábor az EVAT Igazgatóság (IG) „kudarcba fulladt” tagcseréjéről szólva úgy fogalmazott:

„a Fidesz-frakció teljes megsemmisülésének, hamvába hullásának lehettünk tanúi.”

A kormánypárti képviselőcsoport Dr. Szalóczi Gézát és Jánosi Zoltánt szerette volna meneszteni az EVAT IG-ből. Ezt mindenekelőtt Jánosinak a Momentum Karmelitánál zajlott kordonbontó akciójában való részvételével indokolták, szerintük ezzel méltatlanná vált tisztségére, mert „túltolta a pártpolitikát”.

Minczér Gábor megjegyezte: megérti, hogy az egri Fidesz-frakciónak az elmúlt időszak botrányai után megfelelési kényszere van a párt vezetése felé, ugyanakkor feltette a kérdést: amikor másfél évvel ezelőtt megszavazták Jánosi kinevezését, nem pártpolitizált? Hiszen akkor is ő volt a Momentum egri elnöke, indult az ellenzéki előválasztáson is.

Jánosi helyére ráaadásul azt a város-szerte elismert szakembert akarták visszahozni, akit annak idején ők váltottak le az IG-ből.

„Bebizonyosodott az, amit mi már régóta mondunk: tavaly februárban az akkor még Oroján Sándor vezette Fidesz-frakció és néhény, magukat ellenzékinek nevező képviselő között létrejött egy szörnykoalíció”

– mutatott rá az alpolgármester.

Hozzátette: A helyzet annyiban változott, hogy Orojánt leváltották, így az óta „recseg-ropog” ez a szövetség, az új frakcióvezető, orosz Lászlóné már nem tekinti magára nézve kötelezőnek az elődje által kötött paktumokat. Szerinte ennek jele ez a személycseréről szóló javaslat is.

A kormánypárti képviselőcsoport „teljes politikai dilettantizmusról” tett tanúbizonyságot, hiszen úgy hoztak be a testület elé egy javaslatot, hogy egyértelmű volt: nem lesz meg a többségük hozzá – véli Minczér Gábor

„Az egri Fidesz háza táján teljes káosz uralkodik, és az országos pártra is ráég” – összegezte a helyzetet az alpolgármester.

Mirkóczki Ádám hozzátette: a személcserét azért nem támogatták, mert „szánalmas színjátéknak” tartják, hogy öt politikai kinevezettből kettőt leváltsanak, s így ugyanúgy kézivezérelt maradjon az EVAT vezetése.

„Ha nekünk lesz lehetőségünk cserélni, akkor ötből ötnek kell mennie”

– szögezte le a polgármester.

Facebook
Email