Júliustól megnyílhat a Katona téri parkolóház

A közgyűlésen kiderült az is, hogy a létesítmény fele annyit sem ér, mint amennyit a Fidesz fizettetni akart érte.

A májusi Közgyűlésen a Fidesz javaslatára olyan döntés született, mely szerint az önkormányzat bruttó 1,2 milliárd forintos vételárért vásárolhatná meg a parkolóházat. Ezzel szemben Mirkóczki Ádám vétót emelt, mivel az összeget irreálisan magasnak tartotta, amelynek vállalása csődbe vihetné a várost.

A PricewaterhouseCoopers (PwC) világszerte elismert pénzügyi elemző cég értékbecslése a polgármester álláspontját igazolja.

Az önkormányzat megbízásából készült szakvélemény szerint – melyet Mirkóczki Ádám ismertetett a Közgyűlésen – a parkolóház valós piaci értéke sokkal alacsonyabb, mint a határozatban szereplő összeg. A cég több féle módszertannal több féle értéket állapított meg.

A legmagasabb összeg is mindössze 442 millió forint, ám tisztán piaci szempontok mentén, befektetésként alig több mint 20 milliót ér a létesítmény.

„Az ország legtekintélyesebb elemző cégének szakvéleménye minden bíróságon megáll, és muníciót ad az önkormányzatnak a helyzet rendezéséhez” – mutatott rá a polgármester.

Farkas Attila alpolgármester arról érdeklődött: milyen értékbecslés, milyen szakmai vélemény alapján alakították ki az előző közgyűlésen fideszes javaslatra elfogadott határozatba foglalt egymilliárdos vételárat?

Ha ezt az önkormányzat végrehajtaná, hűtlen kezelést követne el

– szögezte le.

Mirkóczki Ádám szerint az elemzés adatai alapján a parkolóházért legfeljebb 2-300 millió forint fizethető.

„Ez a szakvélemény arra kötelezi a Közgyűlést, hogy az egymilliárdos vételárat tartalmazó határozatot helyezze hatályon kívül, és ennek alapján tárgyaljon a tulajdonossal” – szögezte le a polgármester.

A dokumentum áttanulmányozására 45 perces szünetet rendeltek el, majd ezt követően hosszas, a Parkolóház hat esztendős történetének majd’ minden mozzanatát felidéző vita következett. A jelenlegi helyzetért viselt felelősségről zajló éles szóváltásba bekapcsolódott a létesítmény tulajdonosának, az Agria Parkoló Kft-nek az ügyvezetője is, aki ugyan nem volt a meghívottak között, de a testület úgy döntött, felszólalhat.

Saxinger Balázs leszögezte: az értékbecslésben álló összegeket nem tekinti tárgyalási alapnak, annak alapján biztosan nem tudnak megegyezni.

A Közgyűlés végül úgy döntött, hogy az egymilliárd forintos vételárat tartalmazó döntést hatályon kívül helyezik, és a Városgazdálkodási Bizottságban vizsgálják meg a megoldási lehetőségeket, illetve elemzik a PwC értékbecslését.

A Közgyűlés döntött arról is, hogy a tulajdonossal folyó, előre láthatóan még jó ideig húzódó vita ellenére a parkolóház július elejétől megnyílhat.

A döntés értelmében az EVAT-nak határozatlan idejű szerződést kell kötnie a tulajdonossal 30 napos felmondási határidővel. A bérleti díj megegyezik a korábbival, ám az év elején lejárt szerződésből az önkormányzat számára előnytelen pontokat az új kontraktusba nem veszik át.

Facebook
Email