Januárban jön az egri borok seregszemléje

Idén először kerül sor az Egri Csillag Egri Borvidéki Újbor versenyre.

A rendezvényt január 23-án, hétfőn a Hotel Villa Völgyben tartják. A megmérettetésen való részvétel feltételei a benevezett bor

  • az Egri borvidéken termett szőlőből,
  • 2022-ben kell készült,
  • legalább 350 liter készült belőle,
  • rendelkezik a forgalomba kerüléshez szükséges engedélyekkel.

Mintát pincészetek, egyéni bortermelők vagy borkereskedők adhatnak le.

Az induló borokat az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa ellenőrzi, majd ezt követően sorolják be az egyes tételeket. A borok kóstolása hat kategórián belül zajlik, önállóan kóstolva a fehér-, a fehér illatos, az egri csillag, a debrői hárslevelű, a rozé- és a vörös/sillerborokat.

Az értékelés a Nemzetközi Szőlészeti és Borászat Hivatal által javasolt 100 pontos rendszer keretében zajlik. A nagy aranyérmet 92 ponttól, az aranyérmet 87 ponttól, az ezüstöt 82 ponttól, a bronzot 78 ponttól lehet elnyerni.

A nagy arany- vagy aranyérmet elnyerő borok esetében az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa az Országos Borversenyre történő nevezés esetén támogatásként biztosítja majd a nevezési díj felét, a kategóriagyőztes borok pedig különdíjban részesülnek.

A mintákat az Egri Borvidék Hegyközségi Tanács irodájában van lehetőség leadni január 19-ig ügyfélfogadási időben. Nevezèsi lap és bővebb információ a Hegyközséi Tanács honlapján érhető el.

 

Facebook
Email