Egerben stratégia a zöldítés

A több rangos díjjal is elismert folyamatról Farkas Attilát kérdezte a Kossuth Rádió.

Tavaly novemberben a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyének Arany Rózsa Díját, decemberben pedig a City Hungary Program Holnap Városért díját ítélték oda Egernek.

A Kossuth Rádió ennek kapcsán kereste meg Farkas Attila alpolgármestert, aki elmondta:

„2019 óta a városstratégia meghatározó eleme Eger zöldítése”.

Számos ezt elősegítő program indult, többek közt a „Fogadj örökbe egy fát!”, amelynek keretében az egriek a lakókörnyezetükbe fákat, fás szárú növényeket igényelhetnek azzal a feltétellel, hogy vállalják azok elültetését és gondozását. 2023-ban ez két alkalommal, tavasszal és ősszel is megvalósult, így az önkormányzat több száz fát és cserjét osztott ki.

Több mint 50 fával és közel 300 cserjével gazdagodott Eger

„Városunkban büszkék lehetünk az épített és a természeti környezet harmóniájára”

– hangsúlyozta Farkas Attila.

 

🥇🏆Díjak és elismerések szeretett városunknak, melyekre minden egri méltán büszke lehet

👍👏A tavalyi évben két kimagasló elismerést is kapott városunk, mely fontos visszajelzés a elmúlt évek munkájáról.

🌹🌼A Magyar Turisztikai Ügynökség által szervezett Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyének 30. jubileumán városunk zöldfelületeinek gondozásáért, ápolásáért, a város virágosításában és zöldítésében folytatott munkánkat Arany Rózsa Díjjal jutalmazta a zsűri.

🏢🏡🌳Szintén még tavaly év végén a City Hungary Program részeként Eger városa elnyerte a „Holnap városáért” díjat természeti erőforrás-hatékonyság kategóriában. A környezetvédelemért, a város zöldítéséért, a föld, víz, levegő használatának optimalizálására tett erőfeszítéseinket, valamint az energiatudatos szemléletünket és gyakorlati megvalósítását értékelte a legkiválóbbra a szakmai zsűri.

🗣Az elért eredményekről, a koncepcióban való gondolkodásról és a fenntartható fejlődésről nyilatkoztam a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Posted by Farkas Attila on Monday, January 15, 2024

 

Hozzátette: az önkormányzat nem csak növények ültetésével igyekszik tenni e cél érdekében. A városvezetés ezen a téren is a komplex, koncepcióban gondolkodásra törekszik. Ennek jegyében indult el a közösségi kerékpár-hálózat kiépítése, melynek köszönhetően Eger ma már észak-dél irányban teljesen végig biciklizhető.

Elindult az Eger Bringa

A tavalyi évtől elekromos roller-szogáltatás is elérhető a városban, és nagy előrelépés volt az 1000 forintos éves buszbérlet bevezetése is.

1000 forintos bérlet – már a kormány is Egerről vesz példát

„Arra szeretnénk ösztönözni az embereket, hogy, ha lehetőségük van rá, tegyék le az autót és más közlekedési módokat használjanak” – mondta el az alpolgármester.

Hozzátette: a tudatos energiahatékonyág is fontos cél a város számára. Ezt segíti elő többek közt az is, hogy az önkormányzati intézmények fényforrásait LED-izzókra cserélték, és indítottak egy lakossági csereprogramot is.

Többek közt ezekért a kezdeményezésekért nyerte el tavaly decemberben Eger a Holnap városáért díjat természeti erőforrás-hatékonyság kategóriában.

Facebook
Email