A kápolnai csata 175. évfordulójára emlékeztek

A megemlékezésen részt vett Görgey Artúr leszármazottja és a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója is.

A Bródy Sándor Könyvtárban már hagyománnyá vált, hogy minden év februárjában megemlékezést szerveznek az 1849. február 26-27-én vívott kápolnai csata hőseinek tiszteletére, hiszen a könyvtárnak helyet adó Nagypréposti Palota falán emléktábla hirdeti, hogy Görgey Artúr tábornokot, Dembinsky Henrik altábornagy, fővezért és a vezérkari főnököket itt fogadta Lévai Sándor nagyprépost, majd innen indultak a kápolnai csatába.

 

Az emléknapon koszorút helyeztek el a Fájdalmas Anya (Hatvani) temetőben a csatában elesett honvédek emlékművénél, majd Cserey Ignác, honvédezredesnek, a Budai 2. Honvédzászlóalj első parancsnokának sírjánál is.

 

Az esemény aktív résztvevője volt Berlinger Gábor hő. százados, zászlóaljparancsnok vezetésével a Budai 2-ik Honvédzászlóalj és 1. Hatfontos Gyalogüteg. A hagyományőrző csapat korhű egyenruhában, a korabeli fegyverek, felszerelés, az alaki és harcászati tevékenységek felidézése céljából tiszteleg az elesett hősök előtt.

 

Az idei megemlékezés kiemelt vendége Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója és Görgey Zsuzsanna, a legendás tábornok ükunokahúga volt.

Bécs elbízta magát

A szabadságharc egyik legkeményebbb, kétnapos ütközete 1849. február 26-27-én zajlott. Bár Dembinszky tábornok haditerve nem bizonyult szerencsésnek, a magyar katonák helytállása meggátolta a császáriak áttörését. Windisch-Grätz ugyan azt jelentette Bécsbe, hogy a csata során „a lázadó hordákat” megsemmisítette – ám hamarosan, a tavaszi hadjárat során szembesülhetett azzal, mekkorát tévedett.

(Fotó: Huszár Márk)

Facebook
Email