A DK meghátrált, besorolnak Jánosi mögé

Az egykor szebb napokat látott egri alapszervezet képtelen volt kiállítani egy komolyan vehető jelöltet.

Egerben a DK visszalépteti az eddigi polgármesterjelöltjét, Balázs Miklóst, és beáll a momentumos Jánosi Zoltán mögé – adja hírül a Telex.

A portál azt írja, az alku egy széles körű, számos más települést is érintő megállapodás része, amelyet több hónapos tárgyalássorozat végén hoztak tető alá. Egerben azonban az országos politikán túl, bőven akadnak helyi okai is annak, hogy így alakult a történet.

A Demokratikus Koalíció helyi szervezete az elmúlt időszakban súlyos válságba került. A helyi tagság egy része nem értett egyet azzal az irányvonallal, amit elnökük Balla Péter képvisel. Sokan nem értették, miért kell valótlan sajtóközleményekkel, hisztériakeltéssel támadni a városvezetést és Mirkóczki Ádámot. A belső vita az év elejére odáig fajult, hogy az elnökség három tagja visszaadta vezető tisztségét, a választókerületi szervezetből több mint tízen léptek ki, mely azt eredményezte, hogy formálisan megszűnt a döntéshozatali képességük.

Az összeomlás szélére sodródott egri DK élére februárban a pártközpont egy budapesti ejtőernyőst, Sermer Ádámot nevezte ki ideiglenes ügyvivőnek. A csődgondnoki szerepbe került, komoly helyismerettel aligha rendelkező fővárosi politikus aztán gyorsan kapitulált a közös polgármester-jelöltségért vívott küzdelemben a Momentum előtt. Persze a döntést megkönnyítette, hogy információink szerint a a helyi szervezet katasztrofális állapota miatt Balázs Miklós már nem is akarta vállalni a megmérettetést.

Az ugyanakkor jókora ellentmondás, hogy a DK korábban hallani sem akart Jánosi támogatásáról. Minczér Gábor alpolgármester lapunknak elmondta: a helyi szervezet elnöke korábban több alkalommal is kijelentette neki:

a Fidesz jóvoltából az EVAT vezetésében ülő momentumos politikust nem tekintik hiteles ellenzékinek.

Fideszes júdáspénzzel a zsebükben „küzdenek” a NER ellen az egri momentumosok

 

Az együttműködés alapfeltételéül azt szabták: mondjon le a kormánypártnak köszönhető jól jövedelmező pozícióból, ám a felvetést Jánosi kinevette. Nem is távozott a holding vezetéséből – az egri DK most mégis besorolt mögé.

Hogy ezt az országos vezetés is jóváhagyta, annak az egri szervezet széthullásán kívül fontos oka lehetett az is, hogy tudják: valójában nem mondtak le semmiről.

Saját komolyan vehető jelöltet képtelenek voltak kiállítani, a városban alig jelen levő, a Fidesszel való kollaborálás miatt széles körben hiteltelenné vált Momentum jelöltje pedig szinte biztosan nem tud győzni júniusban.

A DK tehát hátrébb lépett és átadta a biztos vereség lehetőségét a Momentumnak, akiknek még ez is előrelépést jelenthet, hiszen a kampány alatt legalább demonstrálhatják egyébként alig létező jelenlétüket a városban.

Facebook
Email