100 milliót tapsolt el az EVAT, most meg az önkormányzattól követelnek pénzt

A cég új vezetése szakmai munka helyett a sajtóban turnézva hazudozik, közben hatalmas összegeket szórnak ki az ablakon – mutat rá a városvezetés.

Amióta File Sándor az igazgatóság elnöke és Szűcs Tamás a cég vezérigazgatója, a szakmaiság és az érdemi munka háttérbe szorult, helyette folyamatosan hazug kommunikációt folytat a cég az egri emberek és a város vezetése ellen – írják szerdai közleményében Mirkóczki Ádám polgármester, illetve Minczér Gábor és Farkas Attila alpolgármesterek. (Az EVAT vezetését a Közgyűlés tavaly februári döntésének nyomán váltották le a Fidesz-frakció és a velük rendszeresen együtt szavazó „ellenzéki” képviselők voksaival – a szerk.)

„Szomorú és méltatlan az is, hogy ez a két személy úgy viselkedik, mintha választott politikusok lennének, nem pedig cégvezetők, akiknek dolgozni kellene és nem a sajtóban turnézni munkavégzés helyett”

– mutatnak rá.

Hozztáteszik: a jogszabályok nem ismerete, nem mentesíti az EVAT vezetését azok betartása alól.

Szűcs és File keddi sajtótájékoztatóján azt állította: az önkormányzat „jogszerűtlenül” nem fizet ki a cégnek jelentős összegeket, így annak működése veszélybe kerülhet.

A cég vezetőinek állításával ellentétben Eger önkormányzata nem 100, hanem 47 millió forintnyi számla kifizetését tagadta meg az EVAT Zrt. részére mindaddig, amíg a szakirodák által jelzett problémákat és jogi aggályokat nem tisztázza a cég – derül ki a városvezetés közleményéből.

A veszélyes korlátra nem, új konyhabútorra volt pénz

Tavaly ősszel az EVAT kezdeményezte a garzonház balesetveszélyes korlátjának felújítását. Az önkormányzat azt kérte a cégtől,hogy amíg a korlátra vonatkozó szakértői vélemény nem érkezik meg, a cég a rendelkezésére álló és kizárólag karbantartásra fordítható mintegy 100 millió forintot ne költse másra, hanem a szakvélemény elkészültét követően abból valósítsa meg a garzonházi felújítást – emlékeztetnek.

Az EVAT akkor egyetértett ezzel, ám az év végén kiderült, hogy az utolsó hónapokban az önkormányzat engedélye és jóváhagyása nélkül, teljes egészében elköltötték a rendelkezésre álló közel 100 milliós forrást.

A pénzt ráadásul „abszolút halasztható, nem kizárólag karbantartást jelentő, erősen túlárazott beruházásokra” fordították

– hangsúlyozzák a közleményben.

Az önkormányzat belső vizsgálatot indít, amelynek során többek közt arra várnak választ, hogy

  • Milyen mértékű volt a túlárazás?
  • Megkerülte-e a cég a közbeszerzési kötelezettséget?
  • Karbantartásnak minősül-e például új konyhabútorok, új tűzhelyek vásárlása , vagy az addig nem létező előtetők beszerzése?

A cég nem csak az önkormányzatot, mint tulajdonosát kerülte meg, de az önkormányzat és a cég között 2005-ben létrejött szerződésben foglaltakat sem tartotta be, szabályszerűtlenül járt el – szögezi le a városvezetés.

„A File-Szűcs páros érkezésével az éveken át kigazdálkodott és felelősen kezelt sok milliós forrást néhány hónap alatt sikerült nem megalapozott módon eltapsolni”

– mutatnak rá.

A parkolóház kapcsán továbbra is az az önkormányzat álláspontja, hogy szerződés hiányában arra működési támogatás nem adható, mert az Evat Zrt. nem tudná elszámolni. Ugyanakkor hozzáteszik: semmi akadálya, hogy a File – Szűcs irányította cég a korábbi évekhez hasonlóan üzemeltesse a parkolóházat, mint ahogy elődeik tették ugyancsak aláírt szerződés és önkormányzati támogatás nélkül.

A város vezetése felszólítja a cég vezetését, hogy „kezdjenek el végre dolgozni és ne a sajtón keresztül riogassák az egrieket”.

Tragédia városunk számára, hogy azokat a szakembereket, akik hosszú éveken át becsületesen végezték a munkájukat, most sorra távolítják el az Evatból, helyettük pedig politikai kinevezetteket, szakmaiatlan végrehajtókat alkalmaznak, akik csak a források felelőtlen elherdálásában jeleskednek”

– hangsúlyozza Mirkóczki Ádám, Minczér Gábor és Farkas Attila.

Az EVAT körül az utóbbi időben egyre jobban sűrűsödnek a kérdőjelek. Az év elején két ügyben is lezárult a belső vizsgálat a cégnél, ezek során a szakemberek komoly szabálytalanságokat tártak fel. Az eljárás során felmerült a hűtlen kezelés, az okirathamisítás, a hivatali hatalommal való visszaélés és a színlelt szerződés lehetősége is így a városvezetés feljelentést is tett.

Facebook
Email