Továbbra is titkolják, mennyi közpénz jutott a Tarna-pusztító borászat ügyvédjének

A nyilvánosság előtt gondosan titkolt önkormányzati giga közpénzes megbízás nyomaira bukkant a kápolnai Macskaárvaház kuratóriumi elnöke.

Bóday Pál lapunknak elmondta: kiderült, hogy a Tarna vízét ellopó, állatvilágát kipusztító borászat ügyvédje, Dr Gondos István Füzesabonyi önkormányzati képviselő, Berecz Kálmántól, Kápolna polgármesterétől igazán baráti közpénzes megbízások sokaságát kapta: Gondos ügyvédi irodája a közel másfél milliárd forint összértékű „Tarnamenti kerékpárút” projekt kapcsán végzett számos „jogi szolgáltatást”.

A Tarna elpusztítása által sújtott Kápolnán kap közpénzes megbízásokat a vétkes borászat ügyvédje

A beruházás gesztora és lebonyolítója egy konzorcium keretében, melynek Kápolna is tagja volt – Oroján Sándor barátja és üzlettársa – Berecz volt. Az állatvédő aktivista, szerint

„így már érthető, hogy Berecz miért hallgat sunyin a Tarnát elpusztító borászat ügyében, hiszen barátja és üzlettársa Gondos, a cég ügyvédje.”

Bóday szerint az sem véletlen, hogy a polgármester a megismételt közérdekű adatigénylésükre a törvényes határidő utolsó napján küldött válaszában – szembemenve a törvényekkel – nem hajlandó számszerűsíteni Gondos közpénzes megbízásainak összegét és számát sem.

– Eddig bíztam abban, hogy egy jogász végzettségű polgármesterrel nem a bíróságon kell majd megértetni, mit ír elő a törvény – magyarázza a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke, hozzátéve: abban még mindig reménykedik, hogy „Kápolna felkészült és törvénytisztelő jegyzője és aljegyzője, akár saját szakmai, erkölcsi renoméjuk védelmèben is jobb belátásra bírják az Oroján Sándor politikai gengszterrel kötött véd és dacszövetsége óta állatvédő alapítványunk ellen eszelős ámokfutásba kezdett Berecz Kálmánt”.

Hozzáteszi: Nem csak „a Gondos Istvánnal eltitkolt mutyik miatt”, de a kápolnai polgármester „Macskaárvaházzal szembeni visszaélésszerû joggyakorlata miatt” is bírósághoz fordulnak, és folyamatosan tájékoztatjuk a közvéleményt az állatvédő alapítvánnyal szembeni „adminisztratív aljassàgokról, amelyekből Berecz mostanában már sportot űz”.

Bóday szerint vélhetően a pontos összeg már csak bírósági nyomásra fog kiderülni, de akár több tízmillió forintot is kaszálhatott a Tarnapusztító borászatot védő ügyvéd a Tarna pusztulása által sújtotta településen.

A Tarna kiszáradt medre 2022. júliusában.

Annyi azonban már most bizonyosnak tűnik: Gondos Istvánnak vélhetően lesz dolga a Tarnát elpusztító borász védencei ügyében. A Füzesabonyi Rendőrkapitányság ügyészi felügyelet mellett zajló nyomozásának eddig három gyanúsítottja van, akiknek várhatóan vízlopás, természetkárosítás és a hatósági szabályok teljes körű figyelmen kívül hagyása miatt is felelniük kell majd – mondta el Bódy Pál.

Facebook
Email