Ránk rúgta az ajtót a válság, egymás után zárnak be az egri vendéglátósok

Alig több mint egy hónappal ezelőtt a Fidesz és „ellenzéki” szövetségesei nemet mondtak a vendéglátósok segítségkérésére, egyre többen adják fel a küzdelmet. 

A krízis hatásait eddig is majd’ minden egri érezhette, ám az új esztendő elején valósággal ránk rúgta az ajtót a válság.

Karácsony után egy nappal jelentette be az Egri Keszegsütő, hogy hat év után bezárnak.

„Az elmúlt 6 évben sok minden történt: megnyitottuk az egri Keszegsütőt, nap mint nap sütöttük frissen, finoman a hazai halakat, főztük a szívet is melengető halászlevet, megismertünk Titeket, láttunk meghitten ebédelő párokat, vidám családi lakomákat, halételekkel ismerkedő boldog gyerekeket. Láttuk, ahogy a hal a mindennapotok részévé vált, amitől igazán boldogok vagyunk, hiszen ez a fő célunk: a hal szeretetének és a régmúlt idők hagyományainak, az emberi értékeknek a megtartása” – foglalta össze az elmúlt esztendőket Facebook-bejegyzésében az étterem.

December 30-án a Sárvári Cukrászda írta ki közösségi oldalára, hogy a megemelkedett energia árak miatt a továbbiakban csupán „rendkívüli nyitva tartással” állnak a vendégek rendelkezésére, és a kínálatot is szűkíteniük kellett.

A népszerű cukrászda a jövőben csak nagyobb megrendelés esetén tudja beindítani a kemencét, a hétköznapokban zárva lesznek.

A következő rossz hírre sem kellett sajnos sokat várni. Eger egyik leghíresebb vendéglátóhelye, a Senator Ház étterme az év első napján jelentette be: a jövőben nem nyitnak ki. A szállodai szolgáltatást azonban fenntartják.

Az ikonikus étterem és hotel épülete a város tulajdonában van, bérleti díjukat tavaly októberben csökkentette a Közgyűlés jelképes 10 ezer forintra.

Mirkóczki Ádám a testület novemberi ülésén ismertette az önkormányzati bérleményben működő egri vendéglátósok levelét, amelyben a súlyosbodó válságra való tekintettel hasonló segítséget kértek.

A polgármester ennek nyomán kezdeményezte a vállalkozások bérleti díjának elengedését visszamenőlegesen október 1-től december 31-ig.

A javaslatot azonban a Közgyűlés elutasította.

Az egri vendéglátósok segélykiáltását a Fidesz-frakció és a vele együttműködő „ellenzéki” képviselők kéz a kézben dobták szemétkosárba. Oroján Sándor kormánypárti frakcióvezető azzal indokolta a döntést, hogy az önkormányzatnak csak azoknak a vállalkozásoknak kell segíteni, amelyek valóban “már a falnál vannak”.

Nos, nem kellett hozzá sok idő, hogy kiderüljön, milyen sokaknak nincs már hova hátrálniuk. Ám a Fidesz és közgyűlési tettestársai nem segédkezet nyújtottak nekik, hanem hozzávágták őket ama bizonyos falhoz.

(Fotó: senatorhaz.hu)

Facebook
Email