Elutasította a Közgyűlés a vállalkozók segélykérését

Mirkóczki Ádám kezdeményezte a vállalkozások bérleti díjának elengedését visszamenőlegesen október 1-től december 31-ig.

A polgármester elmondta: több egri önkormányzati ingatlant bérlő vállalkozó levélben fordult hozzá, hogy a kialakult egyre komolyabb és súlyosbodó válságra való tekintettel a Senator Ház üzemeltetőinek nyújtott segítséghez hasonlóan (ahol a bérleti díjat jelképes összegűre csökkentették), szeretnének az önkormányzattól segítséget kapni.

Oroján Sándor szerint az önkormányzatnak csak azoknak a vállalkozásoknak kell segíteni, amelyek valóban „már a falnál vannak”, és külön jelzik, hogy képtelenek tovább fizetni a bérleti díjat. A fideszes frakcióvezető elvárná azt is, hogy a bajba került cégek vállalják azt is, hogy az önkormányzat licitre bocsátja a bérleményüket, s így esetleg mások bérlik ki a helyiséget. Így az általános bérleti díj elengedést a Fidesz nem támogatta.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Komlósi Csaba (A Városért) is.

Farkas Attila alpolgármester azt kezdeményezte: levélben értesítsék a levélben segítségért folyamódó vállalkozókat hogy a testületben ki támogatta, és ki utasította el kérésüket.

Mirkóczki Ádám elismerte, hogy nehéz dilemma előtt áll a testület, hiszen a válság miatt számos tekintetben kell takarékossági és bevételnövelő intézkedéseket hozni, s ezekről még a kormányzat felé is el kell számolni. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a vállalkozások megmentése már csak azért is fontos lenne, mert tőlük iparűzési adóbevételt várnak.

A Közgyűlés többsége tartózkodott a szavazásnál, így a javaslatot nem fogadták el.

Facebook
Email