Parlagon heverő telkek eladásával tenne szert többletbevételre az önkormányzat

A városvezetés parlagon heverő telkek eladásából fedezné a válság költségeit. A kezdeményezést a Közgyűlés csütörtöki ülésén támogatta.

Mirkóczki Ádám elmondta: a városvezetésnek van megoldása a bevételek növelésére, amelyet szerdai sajtótájékoztatóján ismertetett.

Hozzátette: a parlagon heverő telkek eladásával nem csak bevételre tenne szert a város, de a telkek karbantartásának (például fűnyírás, gazirtás, illegális szemét elszálllítása) költségeitől is megszabadulhatnánk. Hangsúlyozta azt is, hogy, ha ezeken a jelenleg kihasználatlanul álló területeken beruházások történnek, azokból később adóbevétel képződik és munkahelyek jönnek létre. Így tehát ez a javaslat nem csak egyszeri bevételt generálna.

Hozzátette: az így befolyó összegeket, feltétlenül szükséges és komoly megtakarításokat eredményező energetikai beruházásokra költenék.

A Fidesz arra hivatkozva utasította el az eredeti javaslatot, hogy elégedetlen az eladásra kijelölt ingatlanok listájával. Juhász Ádám „szemfényvesztésnek” nevezte az előterjesztést, mert úgy véli, ezek a telkek rövid távon nem lennének értékesíthetők, így nem látja megalapozottnak a bevételi várakozást.

Mirkóczki Ádám erre reagálva megjegyezte: éppen Juhász Ádám egyik rokona kereste meg nemrégiben azzal, hogy az eladásra szánt telkek közül számosat megvásárolna. „Tehát éppen képviselő úrnak kellene tudnia, hogy ezek az ingatlanok nem eladhatatlanok, van rájuk valós érdeklődés” – emlékeztetett a polgármester. Hozzátette: az üresen álló telkek a jövő év folyamán értékesíthetőek lesznek.

Dr. Bánhidy Péter jegyző elmondta: az előterjesztésben számos olyan telek van, amelynek értékesítését pár hónapon belül meg lehet kezdeni.

Az ülésen több javaslat is érkezett arra vonatkozóan, hogy bizonyos ingatlanokat vegyenek ki, másokat pedig vegyenek be az értékesítésre szánt vagyonelemek közé.

Mirkóczki Ádám az érkezett észrevételekre reagálva azt javasolta, hogy a Közgyűlés egyelőre nyilvánítsa ki szándékát a telkek értékesítésére, a konkrét döntéseket pedig a főépítészi iroda szakvéleménye és az ingatlanok igazságügyi értékbecslését követően a soron következő ülésen hozzák meg.

A javaslatot ebben a formában a Közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

Facebook
Email