Okoszebra teszi biztonságosabbá a Cifrakapu utat

A high-tech gyalogosátkelő az egriek összefogásának köszönhetően létesülhet.

A Generali a Biztonságért Alapítvány és a SafeCross közös kezdeményezésének keretében tavaly nyáron lehetett szavazni arról, melyik városban létesítsenek okoszebrát.

A szervezők összegyűjtötték az ország rendőrségi statisztikák alapján a legveszélyesebb gyalogátkelőhelyeit, hogy megszavaztassák, melyik „okosodjon.” A voksolás során nagy küzdelemben voltunk Moháccsal, a két város végig fej-fej mellett volt a versenyben. A a szoros eredményre való tekintettel úgy döntöttek, két győztest hirdetnek.

Az egriek összefogásának köszönhetően a Cifrakapu út 138. szám előtti gyalogos átkelőhelyét fejlesztik „okossá”.

Mitől okos a zebra?

A SafeCross okoszebra egy innovatív közlekedésbiztonsági, gyalogosvédelmi technika, mely segítségével biztonságosabbá válhatnak a jelzőlámpa nélküli gyalogátkelőhelyek.

A rendszer mozgásirány-érzékelő szenzorokkal, az út két szélén elhelyezett kamerákkal és útburkolatba helyezett aktív LED prizmákkal látja el feladatát: felhívni a közelítő autósok figyelmét a zebrán áthaladó gyalogosokra.

A LED fényforrások csak akkor villognak, ha a járókelő áthalad a zebrán vagy megközelíti azt, így figyelmeztetve az autósokat.

Érdemes tudni, hogy a sebesség növekedésével az autóvezető látótere egyre szűkül: a sofőr még 50 km/órás sebességnél is a gyalogátkelőnek csak a középső részét, teljes szélességének csupán 60%-át látja élesen.

Az okoszebrák a vezető látóterének fókuszában a LED-fények felvillanásával hívják fel a figyelmet a perifériás látómezőből lelépő gyalogosra. A mért adatok alapján azoknál a gyalogátkelőhelyeknél, ahol már üzemelnek ilyen közlekedésbiztonsági rendszerek, az autóvezetők megállási hajlandósága nagyságrendekkel – 55%-ról 76%-ra – növekedik, fokozva így a gyalogosátkelőhelyek, egyben a közlekedés biztonságát.

Az okoszebra telepítését április 20-án, szombaton 9 és 16 óra között végzik, ezért a munkálatok idején a Cifrakapu utca ezen részén szakaszosan félpályás útlezárásra kell számítani.

Facebook
Email