Hozzunk együtt okoszebrát Egerbe!

Egy kattintással biztonságosabbá tehetjük a Cirfakapu úti átkelőt.

2021 tavaszán a Generali a Biztonságért Alapítvány és a SafeCross közös kezdeményezésbe fogott, amely során összegyűjtötték az ország rendőrségi statisztikák alapján a legveszélyesebb gyalogátkelőhelyeit, hogy megszavaztassák, melyikből legyen okoszebra.

Idén is több város konkrét átkelőire lehet voksolni.

A következő két hétben, 2023.07.17 és 2023.07.31 között arra kérik a biztonságos közlekedésre vágyókat, hogy a listából válasszák ki, melyik város gyalogátkelőjét tegyék okossá.

Egerben a Cifrakapu út 138. sz. alatt található zebrára lehet szavazni ezen a linken.

Mitől okos a zebra?

A SafeCross okoszebra egy innovatív közlekedésbiztonsági, gyalogosvédelmi technika, mely segítségével biztonságosabbá válhatnak a jelzőlámpa nélküli gyalogátkelőhelyek.

A rendszer mozgásirány-érzékelő szenzorokkal, az út két szélén elhelyezett kamerákkal és útburkolatba helyezett aktív LED prizmákkal látja el feladatát: felhívni a közelítő autósok figyelmét a zebrán áthaladó gyalogosokra.

A LED fényforrások csak akkor villognak, ha a járókelő áthalad a zebrán vagy megközelíti azt, így figyelmeztetve az autósokat.

Érdemes tudni, hogy a sebesség növekedésével az autóvezető látótere egyre szűkül: a sofőr még 50 km/órás sebességnél is a gyalogátkelőnek csak a középső részét, teljes szélességének csupán 60%-át látja élesen.

Az okoszebrák a vezető látóterének fókuszában a LED-fények felvillanásával hívják fel a figyelmet a perifériás látómezőből lelépő gyalogosra. A mért adatok alapján azoknál a gyalogátkelőhelyeknél, ahol már üzemelnek ilyen közlekedésbiztonsági rendszerek, az autóvezetők megállási hajlandósága nagyságrendekkel – 55%-ról 76%-ra – növekedik, fokozva így a gyalogosátkelőhelyek, egyben a közlekedés biztonságát.

Facebook
Email