Okoszebra érkezik Egerbe

Az egriek összefogtak, és megszavazták.

A Generali a Biztonságért Alapítvány és a SafeCross közös kezdeményezésének keretében július 17-e és 31-e között lehetett szavazni arról, melyik városban létesítsenek okoszebrát.

A szervezők összegyűjtötték az ország rendőrségi statisztikák alapján a legveszélyesebb gyalogátkelőhelyeit, hogy megszavaztassák, melyik „okosodjon.”

A voksolás során nagy küzdelemben voltunk Moháccsal, a két város végig fej-fej mellett volt a versenyben. Végül csaknem 25 ezer szavazattal a baranyai település nyert, ám a szoros eredményre való tekintettel (a határidő lejárta után még lehetett voksolni, és ekkor már át is vettük a vezetést) úgy döntöttek, két győztest hirdetnek.

Így tehát Egerben a Cifrakapu utca 138-nál található átkelőt is okoszebrává alakítják.

Mitől okos a zebra?

A SafeCross okoszebra egy innovatív közlekedésbiztonsági, gyalogosvédelmi technika, mely segítségével biztonságosabbá válhatnak a jelzőlámpa nélküli gyalogátkelőhelyek.

A rendszer mozgásirány-érzékelő szenzorokkal, az út két szélén elhelyezett kamerákkal és útburkolatba helyezett aktív LED prizmákkal látja el feladatát: felhívni a közelítő autósok figyelmét a zebrán áthaladó gyalogosokra.

A LED fényforrások csak akkor villognak, ha a járókelő áthalad a zebrán vagy megközelíti azt, így figyelmeztetve az autósokat.

Érdemes tudni, hogy a sebesség növekedésével az autóvezető látótere egyre szűkül: a sofőr még 50 km/órás sebességnél is a gyalogátkelőnek csak a középső részét, teljes szélességének csupán 60%-át látja élesen.

Az okoszebrák a vezető látóterének fókuszában a LED-fények felvillanásával hívják fel a figyelmet a perifériás látómezőből lelépő gyalogosra. A mért adatok alapján azoknál a gyalogátkelőhelyeknél, ahol már üzemelnek ilyen közlekedésbiztonsági rendszerek, az autóvezetők megállási hajlandósága nagyságrendekkel – 55%-ról 76%-ra – növekedik, fokozva így a gyalogosátkelőhelyek, egyben a közlekedés biztonságát.

Facebook
Email