Ők szavazták le, hogy új otthona legyen az egri óvónőknek

4 lakást újítanának fel a Garzon-házban, de a közgyűlési többség csütörtökön nem engedte.

A felsővárosi garzonházban négy önkormányzati lakás felújítását tűzte ki célul az önkormányzat az EKVI kivitelezésében. A megújult otthonokba a Benedek Elek, illetve a Szivárvány óvoda fiatal pályakezdő munkatársai költözhetnek majd be.

Hogy mikor, azt csütörtök óta nem tudni, mivel a Fidesz és a velük kötelékben repülő „ellenzéki” képviselők nem járultak hozzá a munkálatok megkezdéséhez.

Döntésüket azzal indokolták, hogy szerintük „túlárazott” a beruházás. Ez a kifogás azonban több szempontból is értelmezhetetlen.

 • A 35-40 négyzetméteres lakásokat egyébként mintegy 5,5 millió forintért újítanák fel, gépesítenék és rendeznék be. Aki végzett már saját ingatlanjában hasonló munkálatokat, az a mai árak mellett boldog lehet, ha ennyiből ki tud jönni.
 • Ráadásul csupán egy keretösszegről van szó, amit nem kötelező elkölteni. Vagyis legfeljebb ennyit fordíthatnak a felújításra, de közel sem biztos, hogy ennyibe is fog kerülni.
 • És, ami a legfontosabb: az EKVI egy teljes egészében önkormányzati tulajdonú intézmény, amely nonprofit módon működik. Tehát minden egyes fillér hasznukat be kell fizetniük a városi kasszába. Vagyis tökéletesen mindegy, mennyiért vállalnak el egy munkát az önkormányzat megbízásából, hiszen egy fillér veszteség sem érheti a várost.

A képviselők többsége azonban ezt nem tudta, vagy akarta megérteni. Annyira nem voltak képben, hogy még a szavazást is meg kellett ismételni, mert első körben a szerződés megkötésére voksoltak. Persze, csak véletlenül.

A polgármester a szavazás előtt szóról szóra felolvasta a javaslatot, a „szörnykoalíció” képviselői azonban annyira nem voltak képben, hogy így is rossz gombot nyomtak.

Előállt az a helyzet, hogy a Közgyűlés egyhangúlag támogatta az óvónők új otthonról jutását. Szép üzenet lett volna, ha így marad. Ám a „szörnykoalíció” ezek után sem törődött bele az eredménybe, kikövetelték a voksolás megismétlését, s ekkor már leszavazták a kezdeményezést.

A Közgyűléshez méltatlan tragikomikus jelenetsor egyetlen haszna, hogy így legalább pontosan, név szerint tudjuk, kik azok, akik mindenáron meg akarták gátolni a pályakezdő egri óvónők otthonhoz jutását. (Persze, ezt a szégyenletes döntést nem merték egyenesen felvállalni, így a „nem” helyett a „tartózkodás” gombot nyomták meg, amely valójában pontosan ugyanúgy a javaslat elkaszálását jelenti.)

 • Bódi Zsolt
 • Császár Zoltán
 • Dr. Csetneki Attila
 • Juhász Ádám
 • Keresztes Zoltán
 • Kovács Cs. Tamás
 • Lombeczki Gábor
 • Mirkóczki Zita
 • Orosz Lászlóné Ibolya

 

 

Jól látható, hogy a Fidesz és a velük tavaly február óta minden fontos kérdésben rendre együtt szavazó „ellenzéki” képviselők ezúttal is látványosan ugyanúgy voksoltak.

Ennek fő oka ezúttal minden bizonnyal az volt, hogy a lakásfelújításokat az általuk kézivezérelt EVAT-tal akarják elvégeztetni. E törekvésükben az sem zavarja őket, hogy a városi holdingnak az EKVI-vel ellentétben nincsenek a kivitelezéshez szükséges szakemberei.

Hogy milyen hátsó szándákok állhatnak az első ránézésre teljesen logikátlan döntés mögött, arról pénteken írtunk részletesen.

Leszavazta a Közgyűlés az óvónők szolgálati lakásait

 

Facebook
Email