Leszavazta a Közgyűlés az óvónők szolgálati lakásait

4 lakást újítanának fel a Garzon-házban, de a „szörnykoalíció” nem engedi.

A felsővárosi garzonházban négy önkormányzati lakás felújítását tűzte ki célul az önkormányzat, ahová a Benedek Elek, illetve a Szivárvány óvoda fiatal pályakezdő munkatársai költözhetnek majd be.

Hogy mikor, azt tegnap óta nem tudni, mivel a Fidesz és a velük kötelékben repülő „ellenzéki” képviselők nem járultak hozzá a munkálatok megkezdéséhez.

Az ingatlanok teljes, felújítását, gépesítését és berendezését az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye (EKVI) végezné el. Az ehhez szükséges szerződés megkötését azonban a Közgyűlés Pénzügyi Bizottsága nem hagyta jóvá arra hivatkozva, hogy nem látták a részletes árajánlatot.

A csütörtöki közgyűlési ülésre a képviselők már megkapták a kért információkat, ám ekkor a fideszesek azt kifogásolták, hogy a beruházás „túlárazott.”

Ez a kifogás azonban több szempontból is értelmezhetetlen.

A 35-40 négyzetméteres lakásokat egyébként mintegy 5,5 millió forintért újítanák fel, gépesítenék és rendeznék be. Aki végzett már saját ingatlanjában hasonló munkálatokat, az a mai árak mellett boldog lehet, ha ennyiből ki tud jönni.

A közgyűlésen Mirkóczki Ádám rámutatott arra is, hogy ez csupán egy keretösszeg, amelyet nem kötelező elkölteni, tehát hamis az a beállítás, hogy a beruházás biztosan ennyibe fog kerülni.

Van azonban egy ennél is súlyosabb, alapvető abszurdítás a fideszes aggályokban:

Az EKVI egy teljes egészében önkormányzati tulajdonú intézmény, amely nonprofit módon működik. Tehát minden egyes fillér hasznukat be kell fizetniük a városi kasszába.

Vagyis tökéletesen mindegy, mennyiért vállalnak el egy munkát az önkormányzat megbízásából, hiszen egy fillér veszteség sem érheti a várost.

A képviselők többsége azonban ezt nem tudta, vagy akarta megérteni. Annyira nem voltak képben, hogy még a szavazást is meg kellett ismételni, mert első körben a szerződés megkötésére voksoltak. Persze, csak véletlenül.

Így azt a döntést hozták, hogy a szerződést addig nem lehet megkötni az EKVI-vel, ameddig az EVAT-tól nem kérnek egy ellenajánlatot.

Erre azonban semmilyen határidőt nem szabtak, így most végképp nem tudni, mikor kezdődhetnek a munkálatok a lakásokban, amelyeket a tervek szerint április végén adtak volna át az óvónőknek.

A Közgyűlésben a polgármester és Földvári Győző intézményi ügyeket felügyelő tanácsnok is rámutatott, hogy az EVAT-nak az EKVI-vel ellentétben nincsenek a kivitelezéshez szükséges szakemberei. Így kénytelenek lennének alvállalkozókkal elvégeztetni a munkát.

„Az alvállalkozó természetesen nem a munka öröméért, hanem haszonért dolgozik. Tehát a lakások felújítása így, az EVAT-on keresztül biztosan többe kerülne”

– hívta fel a figyelmet lapunknak Földvári Győző.

Hozzátette: az EVAT 10 éve egyetlen lakást sem újított fel, holott több mint ötven olyan ingatlan áll a kezelésükben, amely leromlott állapota miatt kiadhatatlan.

Az óvónők elvándorlása a környező településkre már így is súlyos probléma. Vannak olyan falvak, ahol egy egész házat kapnak szolgálati lakásként, Egerben pedig óvónői bérből képtelenség fizetni egy albérletet

– hívta fel a figyelmet Földvári Győző.

Hogy mindennek ellenére miért ragaszkodtak a fideszesek és „ellenzéki” szövetségeseik ahhoz, hogy egy önkormányzati tulajdonú intézménnyel szemben egy szintén önkormámyzati tulajdonú cégtől kérjenek be árajánlatot? Ahogy a régi bölcsesség tartja: ki mint él, úgy ítél.

A „szörnykoalíció” számára ugyanis nem evidens, hogy az ami az egriek tulajdona, onnan máshova nem mehet ki pénz. Ők ugyanis saját birtokukként kezelik az EVAT-ot, amelynek élére ők szavazták meg a jelenlegi, minden elvárásukat kiszolgáló vezetést.

Az is érdekes kérdés, hogy az egyre súlyosabb káoszba fulladó holding milyen ajánlatot tud tenni? Számszerűen alámenni könnyű annak, amennyiért az EKVI vállalta a munkát, hiszen az EVAT vezetése már tudja, milyen összegek szerepelnek a szerődésben. Mégis, milyen „piaci verseny” az, ahol az egyik fél fillérre pontosan ismeri a másik ajánlatát?

Földvári Győző azt is angsúlyozta:

„a Lajosvárosban júliusban átadott óvónői lakásoknál rosszabb minőségű kivitelezést nem szabad elfogadni. Az egri óvónők megérdemlik, hogy méltó körülmények között lakjanak”.

Facebook
Email