Megállíthatta volna a Közgyűlés az EVAT-os ámokfutást, de leszavazták

Új pályáztatási rendszert vezetett volna be, a holding élére pedig új vezérigazgatót keresett volna Farkas Attila.

A városi cégek vezetői pályázatait a jövőben az önkormányzat folytassa le – javasolta az alpolgármester a csütörtöki közgyűlésen. Farkas Attila szerint a változtatást mindenekelőtt az elmúlt időszak ügyvezetői pályázatainak botrányos lefolytatása indokolja. Ezeket az eddigi rendszer szerint az EVAT vezetése bonyolította le.

Ezek közül talán a legemlékezetesebb az volt, amikor augusztusban a Városgondozás élére nem sikerült új ügyvezetőt választani. Ennek fő oka az volt, hogy az EVAT által lefolytatott pályáztatási eljárása során kiválasztott két jelölt közül az egyikről csak a Közgyűlés ülésén derült ki, hogy nem felel meg a kiírásban szereplő követelményeknek.

Hogy a holding vezetése ennyire gondatlanul folytatta le a procedúrát, vagy szándékosan szabotáltak, az ma sem teljesen világos.

Az azonban biztos, hogy Farkas Attila javaslatának értelmében a jövőben már nem lett volna lehetőségük egyikre sem.

Az előterjesztés szerint ugyanis a vezető tisztségviselők megválasztására javaslattétel csak az önkormányzat által lefolytatott pályáztatást követően történhetett volna.

Az új feltételek mellett az Egri Városfejlesztési Kft, az Eger Termál Kft., illetve a Városgondozás Eger Kft. ügyvezetői tisztségének betöltésére írtak volna ki pályázatot.

Az alpolgármester indítványozta, hogy keressenek új vezérigazgatót az EVAT Zrt. élére is, szintén a javaslatban foglaltak szerinti új szisztémában, az önkormányzat által lefolytatott pályáztatás útján.

A képviselők többsége nem támogatta a kezdeményezést. Ez nem is meglepő, hiszen a városi holding jelenlegi vezetése és Szűcs Tamás vezérigazgató a Fidesz, illetve a velük együttműködő „ellenzéki” képviselők támogatásának köszönhetően került a helyére, s minden bizonnyal az ő elvárásaik mentén vezetik az önkormányzati tulajdonú cégeket.

Most esély nyírt volna rá, hogy a cégeket végre ne néhány képviselő, hanem az egriek érdekeinek megfelelően irányítsák.

A Közgyűlés többségét alkotó „szörnykoalíció” azonban a jelek szerint az utolsó pillanatig ragaszkodik a hatalmához, s 9 hónappal a választások előtt sem hajlandó kiadni kezéből az EVAT kormányrúdját.

Facebook
Email