Nemet mondott az önkormányzati dolgozók béremelésére a Közgyűlés

Minczér Gábor alpolgármester 38 millió forint elkülönítését kérte a fizetések növelésére, de a hiába.

Mirkóczki Zita azt javasolta, hogy a Márai Látogatóközpont működtetésére adjon az önkormányzat 38 millió forint plusz forrást. (Az intézmény üzemeltetését a közelmúltban vette át az Eger Városi Turisztikai Nonprofit Kft. az Agriafilmtől, amely önkormányzati forrásbevonás nélkül szervezte volna az idei rendezvényeket.)

Minczér Gábor ezzel szemben azt indítványozta, hogy ezt az összeget fordítsák az önkormányzati intézményekben dolgozók bérének emelésére.

Hangsúlyozta: a kulturális és turisztikai célokat ő is nagyon fontosnak tartja, ám a jelenlegi súlyos gazdasági válsághelyzetben nem ez a prioritás.

Hozzátette: a rendkívül alacsony fizetések több helyen már az intézmények működését is veszélyeztetik. Jellemző példaként említette, hogy van olyan óvónő, aki aki kénytelen Gyöngyösre átmenni dolgozni, mert ott jobbak a feltételek. A berva-völgyi idősotthonban pedig előfordul, hogy az összes ápoltra összesen két ember jut.

Mirkóczki Ádám úgy fogalmazott: ha van egy 12 szeletes tortánk, amelyet 15 felé kell elosztani, akkor vagy kisebb szeleteket kell vágni, vagy eldönteni, hogy kinek nem jut.

Muszáj fontossági sorrendet felállítani, és ennek az élén a gyerekek érdeke, illetve a szociális ellátásnak kell állnia

– hangsúlyozta.

A Közgyűlés végül úgy döntött, hogy a 38 millió forintot a Márai Látogatóközpont támogatására fordítják, és nem béremelésre.

„A képviselők többsége szerint a szórakozás a fontos, az meg mindegy, hogy az intézményi dolgozók mennyiből élnek”

– foglalta össze a történteket Minczér Gábor.

Facebook
Email