Kirekesztenék az egrieket a Márai Központból?

Mirkóczki Zita másik fenntartó kezébe adná a Márai Látógatóközpontot, ám a javaslat ennél sokkal mélyebbre ható negatív változásokat hozhat.

A képviselő asszony csütörtöki Közgyűlés elé kerülő javaslata értelmében az intézményt már március elsejétől az Agriafilm Kft helyett az Eger Városi Turisztikai Nonprofit Kft. üzemeltetné. Az első pillantásra talán csak adminisztratív változásnak tűnő intézkedés azonban súlyos veszélyeket rejt magában – mondta el lapunknak Tomaschik Attila, az egri MSZP elnöke, a Városgazdálkodási Bizottság tagja.

Az Agriafilm Kft jelenleg önkormányzati forrásbevonás nélkül, kizárólag a bevételekre támaszkodva szervez rendezvényeket a Márai Központban. Ezt a Turisztikai Kft. azonban minden bizonnyal nem tudná vállalni, így

a városnak egy eleve komoly válság kellős közepén akár évi 50 millió forint plusz kiadást is jelenthetne a váltás.

Emellett az Agriafilm az EVAT-csoport tagjaként száz százalékban önkormányzati tulajdonban áll, míg a Turisztikai Kft-nek csak egy-egy nyolcad része az önkormányzaté, illetve az EVAT-é, a maradék 75 százaléknyi tulajdonrész különböző helyi gazdasági szereplők és egyesületek kezében van.

Ráadásul úgy tudjuk, a Turisztikai Kft. éves elszámolásával már tavaly és tavalyelőtt is akadtak gondok, az összegek egy részét vissza kellett fizetni.

Most pedig a jelenleginél is több felelősséget és forrást bíznának rájuk.

„Hangoskodó” helyiek helyett turisták

Az előterjesztés meglehetősen szűkszavúan és ködösen fogalmazva a „kulturális turisztikai funkciók erősítését” tűzi ki célul. Hogy ez a gyakorlatban mit jelenthet, arról Mirkóczki Zita a Városgazdálkodási Bizottság ülésén jóval nyíltabban beszélt – mutat rá Tomaschik Attila. A képviselő asszony az intézményben tartott rendezvények, koncertek idején hangoskodó „ittas, drogos fiatalokra, kopaszokra és rockerekre” panaszkodott, akik szerinte zavarják a közelben található borospincék, éttermek vendégeit. Tomaschik Attila szerint

„felmerül a kérdés, hogy akkor a jövőben az ide érkező turisták mellett az egrieknek is jut még hely a Máraiban?”

Hozzáteszi: már az sem biztos,  hogy egyáltalán lesznek programok az intézményben, ha megvalósul az érthetetlenül gyors váltás. Hiszen az itt fellépő előadók értelemszerűen az eddigi üzemeltetővel szerződtek, s az újnak nincs egyetlen lekötött programja sem.

„Így legfeljebb a maradék-elv érvényesülhet. Aki éppen találnak, az jöhet. Ez volna a minőségi kultúra?”

– fogalmaz Tomaschik.

(Fotó: a Márai Központ Facebook oldala)

Facebook
Email