Nem hagyja cserben az önkormányzat a Neumannt

A városvezetés helyet ajánlott a gimnázium bajba került kollégiumának – jelentette be a polgármester.

Mirkóczki Ádám kifejezetten kártékonynak nevezte, hogy az iskola problémái kapcsán „önjelölt megmentők ismertek hiányában tesznek ígéretet a sajtó előtt a Neumann János Gimnázium megsegítésével kapcsolatban”.

A Momentum krokodilkönnyeket hullat a Neumannért, amelynek egy éve még leszavazták a megsegítését

 

A polgármester elmondta: az intézmény vezetőjével már januárban egyeztettek arról, hogyan tudna segíteni a város a kialakult nehéz helyzetben. A sajtóban megjelent értesülések kapcsán megjegyezte: úgy tudja: nem az egyház kereste meg a fenntartó alapítványt, hanem fordítva.

Hozzátette: a pénzügyi problémák alapvetően nem a gimnázium, hanem a kollégium működését veszélyeztetik. A diákszállást az állam tavaly 80 millió forinttal támogatta, ám egy kormánydöntés értelmében ezt a forrást elvesztették.

Mirkóczki Ádám leszögezte: a város számára kiemelt fontosságú az iskola, így egy hosszú távú megoldáson dolgoznak.

Ennek jegyében, amikor február elején világossá vált, hogy a Neumann nem kerül egyházi fenntartásba, az önkormányzat megoldási javaslatot tett az gimnázium vezetésének.

Felajánlottunk egy ingatlant, melyet ingyen használhatnának, illetve a rezsit is fizetné az önkormányzat. Az iskola és a kuratóriuma még eldönti, hogy él-e ezzel a lehetőséggel

– közölte Mirkóczki Ádám.

A városvezetés javaslata szerint a Neumann kollégistái a Kistályai úton lévő 110 férőhelyes egykori kollégium, nemrégiben felújított és munkásszállóvá alakított épületebe költözhetnének át.

Ez az elképzelés 5-10 évre jelentene megoldást megoldás, az iskola számára pedig évi 50-100 millió forint megtakarítást eredményezne- tette hozzá Mirkóczki Ádám.

A polgármester megjegyezte: az egri közéleti szereplők egymásra licitáló, költségvetési fedezet nélküli ígérgetését a Neumann megsegítésére értelmetlen és káros hangulatkeltének tartja. A város büdzséje ugyanis idén nagyon feszített lesz, ennek terhére felelősen nem lehet vállalni plusz költségeket.

Politikai tőke kovácsolása helyett, remélem, hogy a képviselők is megértik, ez hosszútávú segítség lehet az iskolának. Remélem, nem kezdik majd el szétbombázni a februári közgyűlésen a költségvetést végrehajthatatlan döntésekkel – fogalmazott a polgármester.

Emlékeztetett:

tavaly több egri iskola mellett a Neumann segítségkérését is leszavazta a Közgyűlésben a Fidesz és a velük szövetséges, magukat ellenzékinek nevező képviselők – köztük olyanok is, akik most hangosan követelik az intézmény megmentését.

Facebook
Email