„Nem csak a várost szépítjük, közösséget is építünk”

Az év talán legpozitívabb jelensége városunkban az „Eger a hobbink!” megjelenése volt. Az alapítót kérdeztük a csoport születéséről, munkájáról és terveiről.

Az idei esztendő egyik leginkább örvendetes újdonsága az volt, hogy a városban egyre több helyen bukkantak fel önkéntesek, kezükben szerszámokkal, zsákokkal, talicskával, s nyomukban rendezettebbek, zöldebbek lettek a közterek. Ők az „Eger a hobbink!” csoport.

Az csapat idén tavasszal alakult, amikor az alapítót, Huszti Pétert azzal keresték meg a környékbeliek, hogy a parkok és játszóterek sok helyütt meglehetősen elhanyagolt állapotban vannak, s ezzel tenni kéne valamit. Ekkor hozták létre az „Eger a hobbink!”-ot, amely 4-5 fővel alakult meg, ám a kezdeményezés hamar népszerűvé vált.  Mára Facebook-csoportjuknak több mint 400 tagja van.

Az elmúlt fél évben számos köztéren takarítottak, ültettek növényeket, metszették meg a fákat, bokrokat, vagy újítottak fel padokat, asztalokat, játszótereket vagy éppen bölcsőde-kerítést.

 

 

„Nagy örömmel tölt el minket, és sok erőt ad, hogy az emberek nagyon pozitívan reagálnak a munkánkra. Sokan hoznak süteményeket, teát, üdítőt. Ma már nem csak azzal keresnek meg minket, hova menjünk, de egyre többen keresnek meg minket azzal, mikor lehet legközelebb részt venni valamelyik akciónkban, Sőt, több városrészben külön kis csoportok alakulnak saját lakókörnyezetük szebbé, otthonosabbá tételére” – mondja Huszti Péter.

„A csoportnak most már nem csak városszépítő, de közösségépítő szerepe is van, és ez legalább annyira fontos számunkra. Munka közben közelebb kerülnek egymáshoz az emberek, s ez a mai elidegenedett világban pozitív dolog”

– mutat rá.

 

Hozzáteszi: sok segítséget kapnak helyi vállalkozásoktól. Kisgépeket, kötőelemeket és különböző kiegészítőket biztosít számukra a Fermo szerszámbolt, a faanyagot a Fabók Fabóttól, festéket a Festék Centrumtól kapnak.

„A városvezetés kifejezetten pozitívan áll a munkánkhoz, elültethető növényekkel, játszóterekre telepíthető játszóeszközökkel segítenek minket. Sőt, többen – Farkas Attila és Minczér Gábor alpolgármesterek, vagy Spisák György aljegyző – rendszeresen személyesen is kiveszik részüket a munkából”

– jegyzi meg Huszti Péter.

 

 

 

A rengeteg támogató, pozitív visszajelzés mellett akadnak persze fanyalgók is, akik szerint a csoport igazából az önkormányzat feladatát végzi el, s ezen semmi üdvözölni való nincs.

„Az ilyen bírálatok megfogalmazóit sok szeretettel várjuk a legközelebbi akciónkra, hogy azt az energiát, amelyet a negatív kommentek megfogalmazásába tesznek, inkább fordítsák Eger szebbé, otthonosabbá tételére. Biztos vagyok benne, hogy ettől ők is jobban fogják érezni magukat”

– fogalmaz Huszti Péter.

A csoport alapítója elmondta: idén az időjárás és a közelgő ünnepek miatt már nem terveznek nagyobb akciót, ám jövőre teljes gőzzel folytatják a munkát.

Facebook
Email