Most lett elég a színházi ámokfutásból, a polgármester Blaskó visszahívását kezdeményezi

A Blaskó Balázs vezette intézmény már most kifogyott az idei évre szánt forrásokból, de úgy költi a pénzt, mintha nem volna holnap.

Hétfőn rendkívüli közgyűlést kellett tartani, mert a Gárdonyi Géza Színház vezetése idei előirányzataik módosítását kérte. A döntés azért vált sürgőssé, mert az intézmény gazdálkodási anomáliái miatt novemberre elfogyott a szabad dologi előirányzatuk.

Semmi nem elég

Pedig az idei költségvetésben az önkormányzat biztosította az intézmény részére a közös működtetési megállapodásban vállalt támogatás teljes összegét. De Blaskó hamarosan kifogyott ebből.

Az intézmény a múlt hónapban plusz 23 millió forintot kért, ám ezt a Közgyűlés október 27-én már elutasította. Ezt követően kérték az előirányzatok átcsoportosítását, hogy legalább az év végéig működni tudjon az intézmény.

A problémák két fő oka, hogy az színház bevételei az utóbbi időben jelentősen megcsappantak,

ám az igazgató ennek ellenére semmilyen takarékossági intézkedést nem hozott, sőt, úgy költekezett, mintha egy remekül prosperáló teátrumot vezetne.

A hétfő testületi ülésen elhangzott: amikor az önkormányzat 2018-ban megkötötte az EMMI-vel a színház közös finanszírozásáról szóló megállapodást, az intézmény éves bevétele mintegy 180 millió forint volt. Idén ez már nem érte el a 100 milliót, jövőre pedig csupán 80 millióval számolnak.

A közgyűlési Fidesz-frakció azonban rendre támogatja a kormánypárthoz vállaltan közel álló direktor újabb és újabb forrásigényét.

Blaskó Balázs többek közt a Fidesz 2016-s népszavazási kampányában is részt vállalt.

Fedezet nélkül

Blaskó Balázs ezekről a problémákról látványosan nem akar tudomást venni. Idén is egymás után kötött szerződéseket, vállalt pénzügyi kötelezettségeket olyan összegekre, amelyeknek nyilvánvalóan nem volt már meg a fedezete. Ezeket az összegeket rendre a várossal akarta kifizettetni.

A törvény értelmében néhány kivételtől eltekintve a színház csak akkor vállalhat pénzügyi kötelezettséget, ha az önkormányzat Gazdasági Irodája előzetesen ellenjegyzi. Csakhogy ennek feltétele az, hogy a szükséges fedezet rendelkezésre álljon. Ezt Blaskó úgy próbálta megkerülni, hogy

rendre ellenjegyzés nélkül vállalt kötelezettségeket, a számlákat pedig a teljesítési határidő után nyújtotta be azzal az utasítással, hogy rendezze az önkormányzat.

A város ezeknek a számláknak a kiegyenlítését a törvény értelmében már nem tagadhatta meg. Az így kizsarolt összegek az elmúlt fél évben közel másfél millió forintra rúgtak.

És a színház még így is kifogyott a pénzből.

A fentiek fényében az már egészen vastag arcbőrre vall, hogy – amint az a múltkori közgyűlésen kiderült – Blaskó ezek után önkormányzati képviselőknek azt állította: a város nem fizette ki a színháznak járó támogatások egy részét. Ezt az ülésen a Gazdasági Iroda munkatársa egyértelműen meg is cáfolta.

Most lett elég

Az egyre fokozódó pénzügyi káoszt most elégelte meg az önkormányzat.

A soron következő közgyűlésen Mirkóczki Ádám Blaskó Balázs visszahívását kezdeményezi

– mondta el az Egripostnak a polgármester. Egyébként a sorozatos gazdálkodási szabálytalanságok után a jogszabály értelmében nem is tehet mást.

Innentől kezdve az a fő kérdés, hogy a Közgyűlés többsége (a Fidesz-frakció és a velük szövetkezett „ellenzéki” képviselők) hajlandóak-e végre elengedni a színházigazgató kezét? Különösen érdekes, hogyan foglal majd állást az Oroján Sándorékkal rendre együtt szavazó Mirkóczki Zita? A magát ellenzékinek valló képviselő korábban Blaskó Balázs egyik, ha nem a leghevesebb kritikusa volt. Most elválik, hogy saját egykori véleményét, vagy újdonsült fideszes barátait választja-e?

Facebook
Email