Most kiderül, belefér-e a Momentumnak a környezetpusztítás pártolása

Nyílt levélben kérik a pártot, hogy tegye világossá: a Tarna-pusztító borászatot védelmébe vevő Keresztes Zoltántól elhatárolódnak.

Bóday Pál, a kápolnai Macskaárvaház Alapítvány vezetője – a Tarnát védő civilek egyik ismert alakja – Lőcsei Lajoshoz, a Momentum gyöngyösi születésű parlamenti képviselőjéhez fordult az ügyben. Levelét változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt képviselő úr!

Bóday Pál vagyok, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Mint Eger és térsége ügyeiben láthatóan aktív, és jól értesült országgyűlési képviselő, nyílván Ön is tud arról, hogy múlt nyáron egy aldebrői cég, a Tóth és Tóth Debrői Borászat, engedély nélkül, aszály idején kiszivattyúzta a Tarna folyó teljes vízmennyiségét, amely ökológiai katasztrófát okozott az Aldebrő alatti szakaszon, elpusztítva nem csak a vízi élővilágot, de a vízes élőhelyek táplálékláncában velük szimbiózisban élő flórát és faunát is.

Annakidején civilek egy csoportja, közük a mi állat és természetvédő alapítványunk aktivistái, egy polgári engedetlenségi akció keretében eltávolítottuk a szivattyúkat a mederből, és büntetőfeljelentést tettünk a cég ellen. Sajnos akciónk elkésett, az élővilágot már nem tudtuk megmenteni, viszont az ügyben a Füzesabonyi Rendőrkapitányságon komoly büntetőeljárás zajlik, amelyben természetkárosítás bűncselekményével már meg is gyanúsították a cég tulajdonosát, de mindmáig zajlik a nyomozás, amelynek során több -bűnpártolásgyanús cselekmény miatt – kihallgattak több helyi politikust, polgármestert is.

Egy egri kormánypárti politikus ellen is büntetőfeljelentést tesznek bűnpártolásért a Tarnát védő civilek

(Mindeközben a Katasztrófavédelem már jogerős határozatban állapította meg: a vízkivétel törvénytelen és illegális volt, ezért bírságot is kiszabtak.)

Az ügyben óriási társadalmi felháborodás és összefogás alakult ki: országos ügy lett a Tarna kiszívattyúzásából, a polgári engedetlenségi akcióinkról készült videót pedig több, mint két és fél millióan nézték meg. Ráadásul Eger polgármestere, Mirkóczki Ádám kezdeményezésére – két személy kivételével – pártállástól függetlenül, az egész egri közgyűlés egyhangúlag döntött a borászat kitiltásáról Egerből.

Sajnos a két személy egyike az Ön pártjának önkormányzati képviselője, Keresztes Zoltán, aki mind a mai napig nem hajlandó a borászat tettét elítélni.

A másik képviselő Mirkóczki Zita, az MSZP részéről. Az ő esetében sikerült már egyeztetnünk pártjának országos vezetőivel, aki nyilvánvalóvá tették, hogy semmiféle közösséget nem vállalnak helyi képviselőjük döntésével, és nem is számítanak rá a jövőben a helyi politikában. Ez rendkívül megnyugtató.

Most, néhány nappal a Víz Világnapja előtt, azért fordulok Önhöz, hogy megkérjem:

Önök is tegyék nyilvánvalóvá, hogy az ökológiai katasztrófát előidéző borászatot mentegető önkormányzati képviselőjükkel, Keresztes Zoltánnal nem vállalnak közösséget, és nem kívánnak egy a környezet és a természet védelmét ilyen döbbenetes gátlástalansággal negligáló emberrel együtt dolgozni.

Sajnos Keresztes Zoltán pontos indítékait mindmáig nem sikerült megismernünk. Nyilvánvalóan alapvetően két eset lehetséges: az egyik, hogy számára a természet védelme nem jelent semmit, a másik, hogy valamifajta korrupt kapcsolat fűzi a bűncselekményt elkövető céghez. Nem tudom megítélni, melyik lenne a szörnyűbb, de bízom benne, hogy egyetértünk abban: mindkettő vállalhatatlan.

Kérem, hogy a környezet és a természet védelmét zászlajára tűző pártja, a Momentum nevében mihamarabb tegye világossá az ügyben álláspontját számunkra, és a a mindmáig érdeklődő helyi és országos nyilvánosság számára is.

Szeretném arról is tájékoztatni, hogy civil szervezetünk az elmúlt több mint fél évben beszerzett alapos, több forrásból megerősített információk alapján hamarosan közzéteszi mindazoknak a politikusoknak a listáját, akik az ökológiai katasztrófát előidéző borászat mellett lobbiztak. Sajnos még nem vagyok abban a helyzetben, hogy a teljes listát megosszam Önnel, de annyit már el tudok mondani, hogy szerepel rajta Wingendorf János Aldebrő, Balázs Zoltán Kompolt polgármestere, Dr Gondos István füzesabonyi önkormányzati képviselő,

és az említett két egri önkormányzati képviselő, keresztes Zoltán és Mirkóczki Zita is.

Sajnos a lista még nem teljes: úgy tűnik több más helyi politikus esetében is megállapítható – büntetőjogi vagy politikai értelemben – a bűnpártolás.

Ugyanakkor semmiképpen sem szeretnénk egy-egy erkölcsileg megtévedt képviselő tettét az őt delegáló párt nyakába varrni, hiszen nyilvánvaló, hogy egy országos párt nem feltétlenül tehet egy ilyen esetről – különösen akkor nem, ha utóbb tisztázza hivatalos álláspontját az ügyben. Ezért különösen bízom abban, hogy gyors választ és tiszta képet kaphatunk pártjuk álláspontjáról, bízva abban, hogy ökológiai bűnözők bűnpártolása és mentegetése nem fér bele a Momentum értékrendjébe.

Az ügy egyébként azért is különösen fontos, mert a Debrői Tóth és Tóth Borászat büntetőeljárás alatt álló ökológiai bűnöző tulajdonosai nem csak, hogy semmiféle megbánást nem tanúsítottak az ügyben, de a nevükben számos alkalommal civileket fenyegettek meg életveszélyesen, és azt üzenték: politikai kapcsolataik majd megvédi őket a felelősségre vonástól.

(Fotó: Keresztes Zoltán Facebook oldala)

Facebook
Email