Egy ember ellen már biztosan folyik büntetőeljárás a Tarna-pusztítás ügyében

A Debrői Tóth és Tóth Borászat tulajdonosa ellen természetkárosítás miatt zajlik ügyészi felügyelet mellett büntetőeljárás – írja a Blikk.

A lap birtokába került január 13-i keltezésű ügyészségi dokumentum tanúsága szerint E.-né T. Anita, a Debrői Tóth és Tóth Borászat tulajdonosa ellen zajlik ügyészi felügyelet mellett büntetőeljárás a Füzesabonyi Rendőrkapitányságon.

Vagyis a Tarna országos felháborodást keltett törvénytelen kiszivattyúzásának már van egy konkrét gyanúsítottja.

A Tarnán illegális gátat építő borászat ellen fellépő civilek korábban T. Tamással és E. Lászlóval kerültek összetűzésbe, akik a Tarnát védők tanúvallomásai szerint nem csak fizikai atrocitásokkal fenyegették őket, de – állítólagos politikai kapcsolataikra hivatkozva – bosszút is kilátásba helyeztek – emlékeztet a Blikk.

Az ügyészség által az egyik tanúnak küldött levélből a lap arra következtet, hogy az ügyben vizsgálják Wingendorf Jánosnak, Aldebrő polgármesterének a felelősségét is. Csütörtökön írtunk arról, hogy a környezetvédők szerint számos Heves vármegyei politikus bátorította, majd megpróbálta eltussolni a súlyos bűncselekményt.

Bóday Pál, a példátlan környezetpusztítást leleplező Macskaárvaház Alapítvány vezetője az Egripostnak elmondta: az ügyben feljelentést is tettek. Bóday szerint több szinten több féle módszerrel követtek el bűnpártolást, illetve hivatali kötelesség megszegését. Az érintettek közt önkormányzati képviselő és polgármester is van.

A természetvédők azokra a politikusokra (köztük az egri közélet több ismert alakjára) is felhívták a hatóságok figyelmét, akik szerintük “rendkívül agresszívan és hangosan megpróbáltak olyan közhangulatot teremteni, amely lehetetlenné tette volna az elkövetők felelősségre vonását.”

A Blikk azt írja, a Tarnát védő civilek másik indítványát egyelőre elutasította a vádhatóság. Ebben arra kérik a hatóságokat, hogy zárják ki az ügyből a T. Anita védőjeként eljáró dr Gondos Istvánt, aki nemcsak ügyvéd, de a Fidesz füzesabonyi önkormányzati képviselője és a Heves Vármegyei Közgyűlés korábbi alelnöke is. A környezetvédők szerint Gondos védői szerepe erkölcstelen és összeférhetetlen, hiszen neki – közpénzből fizetett helyi politikusként – a helyi közjóért, nem pedig egy természetkárosító büntetésének az enyhítéséért kellene dolgoznia.

Facebook
Email