Mirkóczki: hazaárulás, amit az egriek adataival művel a Momentum

A párt kérdőívét kitöltő polgárok által megadott információkat egy, az amerikai politikai elithez ezer szállal kötődő külföldi cég tárolja.

Tegnap írtunk arról, hogy a Momentum október óta futó online felmérésének adatait egy kaliforniai óriáscég, a NationBuilder kezeli. A párt azt állítja, ez a tevékenység a „kizárólag a tárhelyszolgáltatás biztosítására terjed ki”.

Ugyanakkor az meglehetősen furcsa, hogy erre az egyszerű feladatra nem találtak egri, vagy legalább magyarországi vállalkozást.

Az pedig további kérdéseket vet fel, hogy az amerikai demokrata és republikánus politikai elithez is sok szálon köthető cég elsősorban nem a tárhelyszolgáltatásáról ismert, hanem éppen az adatok elemzése és politikai hasznosítása a specialitása.

Az elmúlt években több országban is komoly kételyek merültek fel annak kapcsán, hogy a NationBulider az adatbázisokra támaszkodva az emberek közösségi oldalairól is tömegesen bányászott adatokat.

„Minden olyan egrit, akinek fontos a személyes adatainak védelme, arra kérek és egyben figyelmeztetek, hogy semmilyen módon ne töltsön ki semmilyen kérdőívet a Momentumnak, ne is írjon alá nekik semmit, pláne ne adjon meg egyetlen személyére vagy családjára vonatkozó információt se a számukra!”

– írja Facebook-bejegyzésében Mirkóczki Ádám. A polgármester szerint az ügy kapcsán”számtalan súlyos kérdés” merül fel

  • Nincs Egerben vagy Magyarországon tárhelyszolgáltató cég?
  • Az érintett kaliforniai cégnél kik és hogyan őrzik az egriek személyes adatait?
  • Miért és Minek?
  • Garantálja-e bárki, hogy amerikai vagy más titkosszolgálatok nem férhetnek hozzá?
  • Az egri Momentum miért kufárkodik városunk polgárainak adataival?
  • Mi a Momentum valódi célja Amerikában az egriektől kicsikart adatokkal?

„Röviden: ez hazaárulás!”

– foglalja össze véleményét Mirkóczki Ádám.

Farkas Attila alpolgármester szerint

„különösen felháborító, hogy a Momentum egri elnöke jelenleg az önkormányzati tulajdonú cégcsoport, az EVAT Zrt. igazgatóságának a tagja, aki a Fidesz hatására és közbenjárásával került pozíciójába! Kérdés, hogy a cégcsoport által kezelt adatok és információk is az Egyesült Államokba fognak kerülni?”

A Momentum által az egriektől kért adatokat kezelő amerikai cég háttéréről, a módszereikkel szemben felmerült kételyekről, és a Momentum európai uniós anyapártjához fűződő szoros kapcsolatairól pénteki cikkünkben részletesen írtunk.

Külföldi kampánygurukhoz kerülhetnek a Momentumtól az egriek adatai

 

Facebook
Email