Külföldi kampánygurukhoz kerülhetnek a Momentumtól az egriek adatai

A párt egri kérdőívének adatait egy, az amerikai politikai elithez ezer szállal köthető cég kezeli.

Október óta fut az egri Momentum online kérdőíve, amely azért indult, hogy kiderüljön, „milyen városban akarnak élni az emberek 2050-re”. Elvileg. Gyakorlatilag azonban egészen más célt is szolgálhat az első ránézésre ártalmatlannak tűnő kezdeményezés.

A három hónappal ezelőtti sajtótájékoztatón Jánosi Zoltán arra kérte az egrieket, hogy „pártoktól függetlenül” töltsék ki kérdőívüket. Azt azonban nem tette hozzá, hogy adataik így nem csak a Momentumhoz, de más, külföldi politikai szervezetekhez és cégekhez is eljuthatnak.

A párt Konzultációs Adatvédelmi Tájékoztatójában (amelyet minden kitöltőnek el kell fogadnia, de amelyet minden bizonnyal szinte senki sem olvas el) ugyanis találhatunk egy igen érdekes pontot: az adatfeldolgozó egy bizonyos 3dna Corp. dba NationBuilder nevű kaliforniai cég. A Momentum általános adatkezelési tájékoztatójában azt írják, hogy a cég adatfeldolgozási tevékenysége „kizárólag a tárhelyszolgáltatás biztosítására terjed ki”.

Ha tényleg pusztán ennyiről van szó, akkor felmerül a kérdés:

miért nem jó a Momentumnak a Magyarországon (és egyébként akár Egerben is) működő számtalan tárhelyszolgáltató?

Erre a lehetséges válaszokat úgy kaphatjuk meg, ha kissé közelebbről megvizsgáljuk az amerikai céget.

Amerikai kampányguruk a háttérben?

A 2009-ben Los Angelesben alapított NationBuilder kezdetektől fogva kifejezetten társadalmi és politikai kampányok szoftveres támogatására szakosodott. A start-up néhány éven belül Amerikában, majd világszerte az online adománygyűjtés, aktivista és szimpatizáns toborzás meghatározó cégévé vált.

Mára ezer szállal kötődnek az Egyesült Államok politikai és gazdasági elitjéhez.

Szolgáltatásaikat bal-és jobboldali politikusok is rendszeresen igénybe veszik, ügyfeleik közt tudhatják többek közt a demokrata Bernie Sanderst, a republikánus Donald Trumpot, de a konzervatív brit ex-miniszterelnököt, Theresa Mayt, vagy az Amnesty Internationalt is. Valamint az európai uniós liberális pártcsaládot, az ALDE-t, amelyből a Renew Europe EP-frakció létrejött – és amelyben a Momentum két képviselője is ül Strassbourgban. De erre még visszatérünk.

A NationBuilder sikerének kulcsa elsősorban az, hogy a különböző online petíciók és kérdőívek során beérkező adatokat nem csak egyszerűen tárolják. A szoftver a neveket, címeket és egyéb információkat úgy kezeli és csoportosítja, hogy minél praktikusabban lehessen azokat központi kampányokban használni.

A Momentum tehát külföldön (még csak nem is EU-tag országban) tárolja  a kérdőívüket kitöltő egriek adatait egy olyan cégnél, amely a párt adatvédelmi tájékoztatójában írtakkal ellentétben messze nem kizárólag csak tárolja az adatokat, hanem éppen ezek elemzése és politikai hasznosítása a specialitása.

A NationBuilder működése koránt sem arat mindenhol osztatlan tetszést. 2018-ban nagy botrányt kavart, amikor kiderült, hogy a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt az egész országot behálózó adatbázisát a cég szoftvereire támaszkodva építette ki amelyeknek segítségével az emberek közösségi oldalairól is tömegesen bányásztak adatokat.

Ahogyan fentebb említettük, a NationBuilder a Momentum EU-s anyapártjától, az ALDE-től (amely 2019-től a Renew Europe-frakció keretén belül működik) is kapott megbízást. Nem is akármilyet. A cég honlapján azt írja: a pártcsalád weboldala és online rendszerei teljes egészében a cég szolgáltatásaira épülnek. (Az cég honlapján az együttműködésről beszámoló cikkhez mellékelt fotón ott mosolyog a magyar párt két EP-kéviselője, Donáth Anna és Cseh Katalin is.)

Így már nem is olyan meglepő, hogy a Momentum a számtalan hazai tárhelyszolgáltató helyett egy amerikai céggel dolgoztat. Csakhogy, ha ugyanez a cég gondozza az uniós anyapártjuk által gyűjtött adatokat is, akkor joggal merül fel a kérdés:

Az egriek véleményének kikérése mögött valójában nem az EP-választásra készülő adatvadászat áll valójában? A fenti konstrukcióból kiindulva pedig mi a garancia arra, hogy a kitöltők adatai nem kerülnek külföldi pártok, szervezetek, cégek kezébe?

Nem tudjuk, hogy a Momentum, vagy uniós anyapártjuk az adattároláson túl igénybe vesz-e más szolgáltatásokat is a NationBuildertől. Ám, ha nem, akkor miért nem volt számukra megfelelő a valóban puszták adatok tárolását végző számtalan magyar vállalkozás egyike? S, ha ők maguk nem is kérnek ilyesmit, hogyan lehet ellenőrizni, hogy a kifejezetten adatok elemzésére, aggregálására és politikai hasznosítására szakosodott óriáscég az általa tárolt információkat nem használja fel a maga, vagy partnerei érdekeinek megfelelően?

Facebook
Email