Mirkóczki Ádám: a békességszerzést magunkon kell kezdeni

Az összetartozásnak szívből kell jönnie – fogalmazott a polgármester a trianoni megemlékezésen.

„Az összetartozás nem lehet érdek alapú, az soha nem soha nem politikai szövetségeken, vagy gazdasági érdekeken alapszik. Ha komolyan gondoljuk a nemzeti összetartozást, az szívből kell, hogy jöjjön” – mondta Mirkóczki Ádám a Nemzeti összetartozás napjának előestéjén a Kemény Ferenc Sportcsarnokban.

Idén a trianoni békediktátum évfordulójára Eger Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című darabjának bemutatásával emlékezett, amelyet telt ház előtt tartottak június 3-án este.

„Ma nagyon sokan és nagyon sokféleképpen felhívják a figyelmet arra a rengeteg szörnyűségre, ami akár itt a szomszédunkban, akár szerte a világban játszódik: az öldöklésre, pusztításra, a háborúkra.

Sokan álságos módon felülnek arra a vonatra, hogy békét hirdetnek, de valójában ellenkezőleg tesznek”

– mutatott rá a polgármester.

„Pedig a békességszerzés, nem abból áll, hogy ki mondja hangosabban, ki hirdeti óriásplakátokon, ki költ többet a közösségi médiában. A békességszerzés az valahol ott kezdődik, hogy én vagyok az első, aki nem üt vissza”

– tette hozzá.

Hangsúlyozta: a tisztánlátáshoz az kell, hogy egy picit mindannyian magunkban elcsendesedjünk, és végiggondoljuk, hogy az érzelmeink rendjén vannak-e? „Biztos vagyok, hogy ha ezt mindenki megvizsgálja magában, akkor eljut oda, hogy nem arra van szükség, hogy visszaüssünk” – szögezte le.

„Ha mindenki megteszi ezt a látszólag apróságot, ám a legfontosabb dolgot, akkor ez az ország, ez a nemzet, ez a város egy picit lépésről lépésre közelebb kerül az áhított békéhez”

– tette hozzá.

A tegnapi napon a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a Miskolci Nemzeti Színház társulata mutatta be Egerben Hunyady…

Posted by Mirkóczki Ádám on Tuesday, June 4, 2024

Megjegyezte: úgy érzi, ez hiányzik ma a magyar közéletből. „Annyiszor szaggattak minket gazdasági, politikai, egyéb konfliktusok, amortizáltuk le javainkat, saját testvéreinket, országunkat, és ma is rendre megtesszük ugyanazt” – emlékeztetett.

Mirkóczki Ádám szerint „azon kell munkálkodnunk a jövőben, hogy a következő ezer esztendő ne a történelmi tragédiákról szóljon, hanem arról, hogy hogyan tudtunk ebből kiemelkedni, hogyan tudunk végre tanulni saját hibáinkból, és hogyan lehetünk végre mi magunk ténylegesen a béke szigete”.

„Ezt azonban másoktól nem várhatjuk, saját magunkon kell kezdeni”

– mutatott rá.

Úgy véli, ez teremti meg a valódi nemzeti összetartozást, „ahol nem számítanak határok, nem számítanak anyagi javak, nem számít gazdasági, politikai érdek, hanem az fog számítani, hogy minden magyar felelős minden magyarért”.

Facebook
Email