Mire lesz elég Egernek a 930 milliós rezsikompenzáció?

A pénz érkezése jó hír, de a város kiadásai sokkal többel növekedtek  – írja Farkas Attila alpolgármester.

Január elején tették közzé, hogy az egyes települések mennyi kompenzációt kapnak az energiaárak emelkedése miatt. Egernek mintegy 929 millió forintot folyósítanak. Mirkóczki Ádám a hír napvilágra kerülése után jelezte: ez az összeg nagyon jól jön, ám a megemelkedett rezsiköltségek és az infláció 3 milliárd forintot vett ki az önkormányzat zsebéből, kétmilliárd tehát még mindig hiányzik a költségvetésből.

A polgármester éppen ezért „az év első orojáni hazugságának” nevezte, hogy a frakcióvezető szerint így már “minden fontos városi célra” – többek közt sportra, rendezvényekre és bérfejlesztésre – lesz pénz.

Az Oroján Sándorral a Közgyűlésben rendszeresen együttműködő Mirkóczki Zita lényegében saját sikerének tulajdonítja az általa „rekord méretűnek” ndevezett támogatás megítélését.

Farkas Attila Facebook-posztjában részletesen kifejti, milyen brutális költségnövekedéssel kell számolnia Egernek ebben az esztendőben. Ennek alapján az alpolgármester szeriont is túlzás ” a képviselő-testület egyes tagjai részéről érkező hurráoptimizmus”.

Farkas Attila felsorolása szerint

  • Az idei évben a város államnak fizetendő szolidaritási adója 731 millió forintról 1,14 milliárdra emelkedik. Ez egy 400 milliós többletkiadást jelent 2023-ra.
  • A tavalyi évben 190 millió forint volt a közvilágítás, idén ez 800 millió forint lesz.
  • Az általános villamos-energia felhasználás tavaly 100 millió forint volt, az idei évre közel 1 milliárddal kalkulálunk.
  • A gáz és távhőért tavaly 220 millió forintot fizettünk, idén ez 540 millió lesz.
  • A közétkeztetésben pedig a nyersanyagárak és a rezsiköltségek emelkedése miatt 400 millió forinttal kell majd többet fizetnünk mint tavaly.

„Ezek alapján szerintem mindenki le tudja vonni a következtetéseket” – fogalmaz az alpolgármester.

Facebook
Email