Megmentenék a kudarcos Vitkovics-projektre szánt félmilliárd forintot

A beruházástól azért kell elállni, mert a Városfejlesztés bukott vezetője belenyúlt a tervekbe.

Az évek óta húzódó projekt 2016-ban indult, amikor az önkormányzat pályázati forrást kapott az egykori Egrix/Egál, a Vitkovics ház, illetve a Rác-templom és környékének megújulására. Eger 496 millió, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye 93 millió forinttal szállt volna be a költségekbe. A munkálatok előkészítése folyamán azonban megtalálták a régi városfal maradványait. Az értékes leleteknek a régészek örültek, ám a kivitelezést jelentősen bonyolította, hiszen erre a részre tilos építkezni. Ráadásul a Rác-templom felújítására kiírt közbeszerzési eljárások eredménytelensége után 2019 májusában az ortodox egyház kiszállt a beruházásból.

A város előző vezetése így is megkötötte a kivitelezésre vonatkozó szerződést egy céggel. Csakhogy a kontraktus feltételes közbeszerzési eljárás eredményeként jött létre, ezért hatályba nem léphetett. A projekt így éveken át állt, munkaterület átadás sem történt, az időmúlás miatt új közbeszerzési eljárás lefolytatására lett volna szükség.

Mirkóczki Ádám a keddi rendkívüli közgyűlésen elmondta: az új vezetés 2019-ben szembesült a beruházást terhelő problémákkal. Hozzátette: „tucatszámra egyeztettem a Pénzügyminisztériumban erről a projektről is.” Megjegyezte: arról nem tud, hogy a beruházásért akkor még alpolgármesterként felelős Mirkóczki Zita kivel és miről tárgyalt az ügyben.

A felújítást végül akkor lehetetlenült el végleg, amikor az Egri Városfejlesztési Kft 2022 októberében kinevezett (majd az emlékezetes „kanapé-ügybe” belebukott) új ügyvezetője, Nagy István belenyúlt a tervekbe. Ezt azonban az Irányító Hatóság nem hagyta jóvá.

Sőt, a polgármester tájékoztatása szerint a Miniszterelnökség a múlt héten azt is jelezte, hogy a Nagy által kezdeményezett változtatások miatt szabálytalansági eljárás indult.

„Szó szerint könyörögtem a Közgyűlésnek, hogy a Városfejlesztéstől adják vissza az önkormányzatnak ezt a projektet, sajnos nem így döntöttek”

– emlékeztetett Mirkóczki Ádám.

Maradnak a szétlopott Városfejlesztésnél a befagyott projektek

Mostanra egyértelművé vált, hogy a beruházás határidőre nem valósítható meg. Ezért a polgármester azt javasolta, hogy

az önkormányzat álljon el a projekttől, és kérje az Irányító Hatóságtól a fel nem használt támogatás átcsoportosítását a még megvalósítás alatt lévő egyéb TOP projektekhez.

Az előterjesztést a Közgyűlés elfogadta. A testület Mirkóczki Zita kezdeményezésére arról is döntött, hogy a márciusban a projektre átcsoportosított 93 millió forint kerüljön vissza az EVAT lakásfelújítási sorára.

Facebook
Email