Még véletlenül sem az 1000 forintos bérlet miatt kell 1 milliárdot fizetni a Volánnak

Sokan azt hiszik, ez az összeg a kedvezményes buszbérlet miatt ilyen magas, ám ez nem igaz.

Az idei költségvetésben mintegy 1,2 milliárd forintot kellett elkülöníteni a Volánnak fizetendő kompenzációra. Ez az első ránézésre rengeteg tartozás több elemből áll és részben évek alatt halmozódott fel – derült ki Minczér Gábor keddi sajtótájékoztatóján. Az alpolgármester elmondta: az egri tömegközlekedést a Volán biztosítja. Ez jelentős veszteséggel jár, amelyet a városnak kell fedeznie. A konkrét összeg szinte minden esztendőben komoly vita tárgya az állami cég és az önkormányzat között. A törvények értelmében azonban végül valamennyit mindenképpen fizetni kell.

A város erre általában csak ütemezetten, részletekben képes. Így azonban az önkormányzat évről évre görgeti maga előtt a tartozás egy részét. Ráadásul a Volán az inflációra hivatkozva folyamatosan emeli a kompenzáció összegét, amely

2018 és 2022 között négy esztendő alatt 100 millióról 900 millióra emelkedett

– mutatott rá Minczér Gábor.

A szolgáltatás minőségét és kiterjedtségét gyakran kritizálják, és az alpolgármester szerint sokaknak igaza is van. Ugyanakkor hozzáteszi: ha minden utcában közlekedne busz, akkor az nem 1, hanem akár 5, vagy 10 milliárdba is kerülhetne. Ennyi pénzt pedig a város soha nem fog tudni fizetni.

❓Milyen kötelezettségei vannak Egernek a Volánbusz Zrt.-vel kötött szerződés alapján?

❓Mit jelent a veszteség…

Posted by Minczér Gábor on Tuesday, February 28, 2023

Vannak, akik úgy vélik, és azt terjesztik, hogy a kompenzáció összege az 1000 forintos helyi bérlet miatt ilyen magas. Ez azonban súlyos tévedés – szögezi le Minczér Gábor.

Az egriek számára bevezetett kedvezmény idén az 1,2 milliárd forintból összesen mintegy 186 millióba kerül.

Ez a teljes kompenzációs összeg nagyjából 15 százaléka.

Az alpolgármester szerint ez nem kevés pénz, ám jó és előremutató célokat szolgál, így megéri kiadni.

Ezt támasztja alá, hogy tavaly rekord mennyiségű, 19 ezer bérletet vettek az egriek.

A kedvezmény egyrészt komoly segítség a leginkább rászorulóknak, másrészt a környezetvédelem terén is jelentős előrelépést eredményezhet. A korábban kocsival közlekedők közül sokan ma már ritkábban ülnek autóba – mutatott rá Minczér Gábor.

Facebook
Email