Márciusban eldől, az egriek elé mernek-e állni Orojánék?

Egyelőre úgy tűnik, nem. Pápai Ákosnak a Közgyűlés feloszlatására vonatkozó javaslatát már a benyújtása előtt vehemensen visszautasították.

A Mi Hazánk képviselője a testület csütörtöki ülésén napirend előtti felszólalásában jelezte: márciusban hivatalosan is kezdeményezni fogja, hogy a testület oszlassa fel önmagát.

Pápai szerint az egri közélet színvonala mélypontra süllyedt, egymás után jelennek meg a sajtóban a botrányos ügyek.

„Lassan egy vidéki tébolydának tűnünk a ország szemében”

– fogalmazott a politikus.

Megjegyezte: tudja, hogy számos képviselő számára „tragédiával érne fel” egy időközi választás, hiszen a legfrissebb népszámlálási adatok szerint a város lakossága 50 ezer fő alá csökkent, így 12 helyett csak 10 egyéni választókerületi, 5 helyett csak 4 kompenzációs mandátum osztható ki. Tehát biztos, hogy egy új választás után mindenki nem őrizheti meg  helyét.

Pápai Ákos szerint azonban így is vállalni kell a megmérettetést, mert a Közgyűlés jelenlegi állapotában képtelen ellátni a feladatait, hiszen a városvezetés és a testület többsége kölcsönösen elutasítja egymás javaslatait.

Hozzátette: ha az elkerülő útról valóban kiírnak népszavazást, akkor takarékossági megfontolásból ezzel egy időben kerülhetne sor az időközi választásra is.

Arra kérte az egrieket, írják meg képviselőiknek, mit gondolnak Közgyűlés munkájáról és támogatnák-e a feloszlatást.

Mirkóczki Ádám emlékeztetett: a város vezetése egy évvel ezelőtt kétszer is kezdeményezte már a testület feloszlatását, ám ezt akkor Oroján és társai „Banánhéj-frakciója” nem merte vállalni. Leszögezte: ezúttal is támogatják a testület feloszlatását.

Minczér Gábor úgy fogalmazott:

„Én is úgy érzem, hogy minden nap az „Őrület határán” című filmet nézzük Egerben, és én már unom.”

Az alpolgármester leszögezte: ő az egriek elé mer állni, és akár azt is elfogadja, ha úgy döntenek, nem választják újra. Ezt kéri a többi képviselőtől is.

„Oroján Sándorék azt állítják, megteremtették „az egri minimumot”, mi azonban az egri maximumra törekszünk”

– mondta el Farkas Attila. Hangsúlyozta: minden képviselő felelős a kialakult helyzetért, „bízzuk az egriekre, hogy eldöntsék, kinek adnak bizalmat”.

Oroján Sándor frakciójából többen is leszögezték: nem hajlandóak támogatni a feloszlatást, ehelyett a Mirkóczki Ádám lemondását sürgetik. Ez az érvelés azért is sajátos, mert, ha a Közgyűlést feloszlatják, a polgármester megbízatása is megszűnik.

Tehát Orojánék úgy szeretnék elmozdítani a városvezetést, hogy nem vállalnák az egriek előtti megmérettetést, míg a polgármester úgy is támogatja a Közgyűlés feloszlatását, hogy ebben az esetben polgármester-választást is ki kellene írni.

A Közgyűlés feloszlatását Mirkóczki Zita és Császár Zoltán is ellenezte. Utóbbi szerint ez csupán a város lakóinak „hergelése”. A fideszes Orosz Lászlóné egyenesen úgy fogalmazott, szerinte a testület jelenlegi állapotában „jól működik”.

Facebook
Email