Magyar Géniuszok Egerben

A kiállítás az Egri várban 2023. május 27-től augusztus 31-ig látható a gótikus püspöki palotában!

Különleges vándorkiállítás nyílt városunkban pénteken délután. A Magyar Géniusz a Petőfi 200 emlékév keretében, kormányzati támogatásból valósult meg, idén tavasszal indult hódító útjára. Kecskemét, Gyula, Debrecen, Győr és Szombathely után immáron Egerben várja a kultúrakedvelő közönséget egészen augusztus 31-ig, a Gótikus püspöki palotában. A kiállítás eddig soha nem látott módon vonultatja fel a vidék géniuszait, a vidéki muzeális intézmények legértékesebb műtárgyait, magyarságunk örökségeit, amit még soha nem láthattunk egy időben egy helyen.

A megnyitó ünnepségen dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főosztályvezetője, dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő, valamint Minczér Gábor alpolgármester mondott ünnepi köszöntőt.

Az eseményen részt vett Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumának elnöke, dr. Csapláros Andrea, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke, valamint a Magyar Géniusz Program ügyvezetője és főkurátora, dr. Végh Katalin.

Minczér Gábor alpolgármester elmondta, egy nép identitástudatát a közösen beszélt nyelv, a történelmi múlt és a közös kulturális örökség határozhatja meg, mindezek összekötnek bennünket. Hozzátette, Eger számára mindig is fontos volt az identitástudatunk, örökségünk ápolása, megőrzése. Büszkének kell lennünk, hogy egy ilyen nagyszerű kiállításnak adhatunk otthont, amely talán kicsit szakítva a hagyományokkal, egy más aspektusból mutatja be magyarságunk és a vidék örökségét.

A kiállítás büszkeséget hoz életünkbe és nagy tettekre sarkall. A program neve is beszédes, ami hordozza, hogy legyünk tudatában képességeinknek- hangzott el dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő köszöntőjében.

A műtárgyak között történelmi ereklyék éppúgy megtalálhatók, mint a legnagyobb festőink remekművei. A gyűjtemény egyszerre öleli fel a Kárpát-medence történetét és vonultatja fel az ország minden régióját, páratlan lehetőséget teremtve ezzel a tehetséges művészek teljesítményének bemutatására.

Demeter Szilárd, a program kuratóriumi elnöke arról beszélt, bárhova is viszik ezt a kiállítást, az mindig hazaérkezik. A géniusz, olyan mint egy hős, ha felismerjük a nevét, ha névtelen, akkor is tudjuk, hogy az, aki. Géniusz a honfoglaló aranyműves, géniusz a világhírű festőnk, géniusz a népművészet mestere, mint ahogy géniusz a tudós és feltaláló is.

Facebook
Email