Lezárult az Egri vár fejlesztése

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében több ponton visszaadták régi szépségét és új funkciókkal gazdagították a város egyik büszkeségét.

A 2017-ben indult projekt 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósult meg, melyből a Kormány 255 millió forintos hazai támogatást biztosított és további 460 millió forint hazai forrással egészített ki.

A pályázatnak köszönhetően:

  • Megújult és biztonságosabb lett a déli várfeljáró, létrejött egy korszerű, többfunkciós, a vendégforgalom kényelmét szolgáló fogadóépület.
  • Újjáépült a Varkoch- kapubástya, melynek belsejében 16. századi bútorokkal, fegyverekkel, használati tárgyakkal berendezett őrhely fogadja a várba érkezőket.
  • Mindezek mellett a Zászlódombban egy 70 fős moziterem kapott helyet, kizárólag itt tekinthető meg Szász Attila filmrendező többször díjnyertes Eger 1552 kisfilmje, mely a mai diákok szemével mutatja be az ostromot.
  • A korabeli gasztronómiába enged betekintést a Cipóosztóház, ahol korhű bútorok, eszközök, edények idézik fel az épület egykori funkcióját.
  • Továbbá szintén a projekt keretében megszüntették a Nagypince állagát veszélyeztető vizesedést, a műemlék új burkolatot és korszerű világítást kapott.

Farkas Attila alpolgármester megköszönte a Dobó István Vármúzeum munkáját, hangsúlyozva:

az egri vár a kulturális identitásunk szerves részét képzi, az egriség emblematikus szimbóluma, melyre méltán büszkék lehetünk.

 

 

Farsang Csaba, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgató- helyettese a kastélyprogram eredményeiről számolt be a jelenlévőknek. Mint mondta, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram céljainak megfelelően a műemlékhelyreállítás és az örökségmegőrzés szempontjai mellett a vár továbbra is egyedi, a kor követelményeinek megfelelő négy évszakos turisztikai attrakciót jelent, mely a hazai és a külföldi turisták számára egyaránt vonzó célpont lehet.

A projektzáró rendezvényen dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója kiemelte: több, mint 210 millió forint értékben szereztek be eszközöket, mint például a mozi berendezése, a munkatársak formaruhája, 14 tematikus, a vár történetéhez illeszkedő viselet, múzeumpedagógiai eszközök, hiteles műtárgy másolatok vagy fegyverek, melyek részben működőek is. Így az eddigi egy szakállas puska helyett a jövőben hét lesz.

 

Facebook
Email