Közel 300 millióval kevesebb bevétel, 170 millióval több bér az EVAT-nál

Megdöbbentő számokra derült fény a csütörtöki közgyűlésen.

A testület az EVAT Zrt. idei üzleti tervének teljesüléséről szóló beszámolót tárgyalta. Mirkóczki Ádám ennek kapcsán kiosztott a képviselőknek egy táblázatot, amelyben mellbevágó adatok szerepeltek.

A holding nettó árbevétele 2023-ban a tavalyihoz képest 282 millió forinttal csökkent, míg személyi jellegű kifizetésekre (vagyis bérekre és jutatásokra) 173 millió forinttal többet költöttek.

A kevesebb bevétel és a több kiadás együtt véve 455 millió forintos mínuszt jelent a cég számára – mutatott rá a polgármester. Hozzátette: hasonló „arcátlanságra” egyetlen másik városi cégnél sincs példa.

Mirkóczki Ádám „vérlázítónak” nevezte, hogy ilyen eredménytelen működés mellett ennyivel több pénzt költenek bérekre és juttatásokra. Megjegyezte: az alkalmazottak fizetésének emelését ő is helyesli, ám az EVAT-nál számos „kamu állás” is van. Példaként említette, hogy „belső koordinátort”, illetve sajtóreferenseket vettek fel, sőt egy ideig a korábbi gyakorlattal ellentétben még vezérigazgató-helyettese is volt a cégnek.

Ilyen pozíciók az elmúlt 30 évben soha nem voltak a cégnél, és egyértelmű, hogy valójában nincs is rájuk szükség.

„Minek kell sajtóval foglalkozó munkavállalókat felvenni egy olyan holdinghoz, amelynek része egy médiacég is?” – tette fel a költői kérdést.

A polgármester emlékeztetett: az EVAT árbevétele hosszú évek óta folyamatosan nőtt, s még a legnehezebb, járvánnyal, korlátozásokkal, és a nyomukban járó gazdasági válsággal sújtott 2020-as évben is az ideinél jóval kevesebb, 120 milliós visszaesést könyvelhettek el. A személyi kiadások ilyen mértékű emelésre viszont még sosem volt példa, tavaly például alig több mint a fele (92 millió forint) volt a növekmény.

Minczér Gábor alpolgármester rámutatott: ezekből a „kamu állásokból” 750-800 ezer forintot visznek haza, míg az óvodákban ennek a töredékéért güriznek, vagy cserélik a pelenkát az idősotthonban.

Farkas Attila emlékeztetett: eddig már számtalan alkalommal kérték, hogy az EVAT küldje át a bértábláját, hogy átláthatóak legyenek a kifizetések, ám a mai napig nem engedik hozzáféri őket az adatokhoz. Felidézte azt is, hogy a Garzonház életveszélyessé vált korlátrendszere miatt épített, járókelőket védő faszerkezetért a cég a piaci ár háromszorosát fizette ki. A botrányos ügyben már büntetőfeljelentés is született, ám a holding vezetése azóta sem válaszolta meg a kínos kérdéseket.

Tényleg van túlárazás Garzonház-ügyben, csak nem ott ahol a DK keresi

 

A sajtócsoport létrehozását érthetetlennek nevezte Dr. Pócs Alfréd is. Megjegyezte: nagyon károsnak tartja, hogy egy önkormányzati tulajdonban álló cég hadakozik az önkormányzat vezetésével. „Szerintem ilyen az egész országban sehol nincsen” – fogalmazott a képviselő.

Ifj. Sós Tamás rámutatott: beszámolójában az EVAT „szigorú költségtakarékossági intézkedésekről” ír, ezeket azonban nem találja a dokumentumban.

Tiszta lappal indulhatott volna az EVAT

Mirkóczki Ádám leszögezte: ezért a felelőtlen pénzszórásért a felelősség elsősorban az EVAT Igazgatóságát (IG) terheli, amelyet tavaly februárban puccs-szerűen, zárt ülést elrendelve cserélt le a jelenlegi tagokra (köztük Jánosi Zoltán egri Momentum-elnökre) a Közgyűlés fideszes, illetve velük kollaboráló „ellenzéki” képviselőkből álló többsége. Hozzátette: az elmúlt időszakban nem csak az derült ki, hogy ezek az emberek „totálisan alkalmatlanok a feladatukra”, de az is: úgy veszik fel tiszteletdíjukat, hogy ezért „effektíve nem csinálnak semmit”. Emlékeztetett: az IG-nek már össze sem kell ülnie, hiszen olyan szabályozást fogadtak el saját munkájuk kapcsán, hogy akár e-mailben is szavazhatnak. A polgármester szerint azonban igazán az aggasztó, hogy döbbenetes felelőtlenséggel és hozzá nem értéssel irányítják a holdingot.

„Úgy mindenki tud céget vezetni, hogy szórja a pénzt a világba, aztán, ha elfogy, akkor a közgyűlési többség még több forrást szavaz meg neki”

– foglalta össze az elmúlt közel két év tapasztalatait a polgármester, leszögezve, hogy „az esztelen cégkifosztást” mindenképp meg kell állítani.

Mirkóczki Ádám azt javasolta, hogy a Közgyűlés váltsa le az EVAT Igazgatóságának összes tagját, helyükre pedig delegáljanak 5 szakembert.

Két főt a Polgármesteri Hivatal Jogi Irodájából, kettőt a Gazdasági Irodából, egyet pedig a Főépítészi Csoportból kértek volna fel az IG-tagságra.

Ők ingyen látnák el a feladatot, már csupán ezzel is több mint 10 millió forintot spórolva a városnak – tette hozzá. Az előterjesztés szerint az új Igazgatóság mandátuma mindössze 2024. október 31-ig szólna, jogköreik pedig rendkívül korlátozottak lennének: lényegében minden szerződést, amelyet az EVAT köt, a Közgyűlésnek kellene jóváhagynia.

A javaslatról a Közgyűlés név szerinti szavazással döntött, a képviselők a következőképpen voksoltak az EVAT-nál zajló ámokfutás megfékezéséről:

 • Császár Zoltán NEM
 • Komlósi Csaba NEM
 • Sós Tamás TARTÓZKODÁS
 • Farkas Attila IGEN
 • Minczér Gábor IGEN
 • Mirkóczki Ádám IGEN
 • Kovács-Csatlós Tamás NEM
 • Juhász Ádám NEM
 • Oroján Sándor TARTÓZKODÁS
 • Keresztes Zoltán TARTÓZKODÁS
 • Mirkóczki Zita NEM
 • Bódi Zsolt NEM
 • Csetneki Attila NEM
 • Földvári Győző IGEN
 • Lombeczki Gábor NEM
 • Pápai Ákos TATRÓZKODÁS
 • Pócs Alfréd IGEN

A javaslatot tehát a 5 „igen” és 8 „nem” szavazattal, 4 tartózkodás mellett elutasították.

A „szörnykoalíció” tehát körömszakadtáig ragaszkodik az általuk az EVAT nyakára ültetett társasághoz.

Császár Zoltán kezdeményezésére azonban a Közgyűlés következő ülésére az EVAT vezetésének írásbeli magyarázatot kell adnia a bevételek drámai csökkenésére és a személyi kiadások brutális emelésére.

Persze, „magyarázat” nyilván lesz, ahogyan eddig tavaly február óta mindig mindenre volt. A képviselők sunyin összekacsintó többsége pedig várhatóan el is fogadja majd ezeket, ahogyan eddig mindig. Nagyon úgy néz ki, hogy az EVAT-ba bekötött, és az egrieknek minden nappal egyre többe kerülő pénzszivattyút csak jövő júniusban, a szavazófülkékben lehet végre lekapcsolni.

(Fotó: Szűcs Tamás az EVAT vezérigazgatója a Közgyűlés ülésén)

Facebook
Email