Karácsonykor Isten a legnagyobb ajándékot adta a világnak

Ez húsvét után a legnagyobb ünnepünk, amely megérinti mindannyiunk szívét, összehozza a családokat – mondta a karácsonyi szentmisén az egri érsek.

Ternyák Csaba hangsúlyozta: karácsony az ajándékozás ünnepe is lett, mert Isten ekkor adta a legnagyobb ajándékot a világnak, egyszülött fiát küldte üdvösségünkre.

A főpásztor Nagy Szent Leó pápa egy karácsonyi beszédéből idézve érzékeltette Isten ajándékának nagyságát: „Ismerd fel, ó keresztény, nagy méltóságodat! Az isteni természet részesévé lettél, vissza ne térj ismét a hozzád méltatlan romlottságba!”

A születésnap az édesanya és a gyermek közös családi ünnepe, s karácsonykor is jól tesszük, ha Jézussal együtt Máriát is ünnepeljük az evangéliumok tanítása nyomán. Nagy szeretettel tekintünk a Boldogságos Szűzanyára, Jézus Krisztus édesanyjára, mert amikor őt dicsérjük, akkor valójában fiát dicsérjük, mégpedig a legelegánsabb és a legtapintatosabb módon. Karácsony istengyermeki hivatásunk ünnepe is, hiszen Krisztus születése ad irányt és célt életünknek, benne látjuk a jövőnket – mutatott rá az érsek.

Ferenc pápa áprilisban igazi jövőképet mutatott nekünk, amikor lelkünkre kötötte: Krisztus a jövőnk – emlékeztetett Ternyák Csaba.

Itt van nekünk ez a gyermek. Ő a családunk, a nemzetünk és a mi személyes jövőnk is.

A betlehemi jászolnál imádkozva megköszönjük, hogy kegyelméből ellenállhatunk a jövőtől való félelem kísértésének és megköszönjük az évnek minden napjára szóló 365-ször előforduló bátorítást, amely áthatja a Szentírást: Ne féljetek! – mondta beszéde végén Ternyák Csaba.

(Fotó: Szent István Televízió/Federics Róbert)

Facebook
Email